doamna foloseste lentile progresive

Ce n-ar fi bun la niște lentile progresive?

 

Când ochelarii de citit încep să ne enerveze că nu sunt niciodată la îndemână, când ne-am săturat să tot schimbăm ochelarii de vedere cu cei de citit, e vremea să ne gândim la soluții mai confortabile și mai elegante.

Una dintre ele este să purtăm lentile progresive. Ele ne ajută să vedem departe, aproape și la distanță intermediară cu o singură pereche de ochelari. Este minunat, nu-i așa?

Si totuși, nici lentilele progresive nu sunt o soluție miraculoasă (încă), nu fac totul perfect și au și niște contraindicații, niște inconveniente. E bine să le știm.

 

Despre lentile progresive

 

Ele au dioptriile pentru miopie în partea de sus sau chiar nu au dioptrii acolo, dacă nu avem nevoie. Au dioptriile noastre pentru citit în partea inferioară. Între acestea se află canalul de progresie, mai îngust, dar prin care putem vedea bine la câteva zeci de centimetri. Datorită acestei treceri de la un tip de dioptrii la altul, în lateralele lentilei se afă inevitabil zone prin care nu se mai vede foarte clar, zone cu distorsiuni. Mărimea acestor zone depinde de diferența dintre dioptrii (se numește adiție), de nivelul de performanță ales, de modul de încadrare a unor parametri ai feței și ramei în paramerii standard luați în calcul la concepția modelului de lentile ales. Citiți mai multe în articolul nostru pe larg despre lentile progresive.

Subliniem și că lentile progresive pot fi purtate și de cei ce văd bine la distanță, dar au nevoie de lentile cu dioptriile pentru citit mereu la îndemână. Asta este soluția cea mai confortabilă și care ne face să arătam bine și în largul nostru permanent.

 

Ce presupune să purtăm lentile progresive?

 

Se știe deja că, pentru purtătorii începători de lentile progresive, acomodarea poate să fie o provocare. Ei trebuie să înțeleagă prin ce zonă a lentilei să privească pentru a vedea bine într-un loc anume. Practic, asta înseamnă să îndeptăm vârful nasului spre locul vizat, ceea ce presupune anumite mișcări ale capului. Acesta este una din cauzele pentru care nu se recomandă lentile progresive celor care au probleme cervicale.

In perioada de acomodare, utilizatorii pot acuza amețeli, normale de fapt pentru că ei trebuie să se obișnuiască pe unde să privească și să nu mute privirea brusc dintr-o zonă în alta, de la dioptrii pentru distanță la cele pentru citit. Marea majoritate a purtătorilor de lentile progresive se acomodează cu ele în câteva zile, dar există și câțiva care nu reușesc cu niciun chip și revin la mai multe perechi de lentile monofocale. De altfel, lentilele progresive sunt chiar contraindicate celor care suferă de vertij sau vreo problemă similară.

Din cauza faptului că, pentru a vedea bine într-un anume loc, trebuie să privim exact prin zona corespunzătoare de pe lentilă, va fi incomod să le folosim în anume situații în care ne-ar fi plăcut să stăm în poziții incompatibile cu acest tip de lentile. De exemplu, va fi greu să privim la televizor așezați într-un cot pe canapea sau să citim în pat, întorcându-ne când pe o parte, când pe alta. In aceste situații se poate să ne fie mai plăcut să folosim o pereche de lentile monofocale simple, care ne permit să vedem bine prin toată suprafața lor, din orice poziție. 

Marele avantaj al lentilelor progresive poate fi apreciat atunci cand treburile noastre au nevoie alternativ, câte puțin, de lentile pentru distanță, apoi pentru citit și tot așa.

In concluzie, succesul unor astfel de lentile depinde și de disponibilitatea purtătorului de a se obișnui cu ceva nou, dar și, în mare măsură, de modul cum au fost alese în concordanță cu nevoile lui, cu obiceiurile lui, cu parametrii corect măsurați de optician și, nu în ultimul rând, de modul în care au fost executați. Deci comandați lentile împreună cu un optician cu experiență, cu profesinalim și cu foarte multă răbdare, care să vă ajute să alegeți cele mai bune lentile special pentru dumneavoastră.

 

Prețul unor lentile progresive?

 

Da, e cam mare, se știe. Dar poate nu mai mare decât al tuturor perechilor de ochelari de care scăpăm.Iar confortul nostru... e neprețuit. Cauza este evidentă: proiectarea, tehnologiile de execuție, măsurătorile, toate sunt foarte speciale și duc la costuri mari pentru a obține un așa nivel de performanță. Concret, prețul unor lentile progresive depinde foarte mult de magazinul de unde alegem să cumpărăm. Prețul poate varia si cu 50% de la un loc la altul, de aceea este bine să fiți informați, să căutați o ofertă bună. Ca informare, la ochelari.com lentilele progresive costă între 400 și peste 3000 lei (pret lentile progresive). In plus, mai tot timpul sunt oferte speciale, promoții care ne ajută să cumpărăm mai ieftin sau mai performant.

 

Lentile progresive specializate

 

Un  aspect de știut este că lentilele progresive de uz general sunt foarte potrivite pentru cei care au activități variate, alternativ: și în aer liber, și prin casă, și la birou, și la magazin. Dacă, însă activitatea se desfășoară predominant într-una sau două din aceste zone, mai indicate sunt niște lentile progresive specializate. Ele au fost create să aibă două zone de vedere clară mai largi prin excluderea celei de-a treia. Lentilele progresive de interior sunt bune pentru cei care au nevoie să vadă la birou și câțiva metri în încăpere. Lentile degresive se potrivesc celor care lucrează la birou, dioptriile avansează de la cele pentru citit în partea de jos, la cele pentru a vedea la monitor în partea de sus. Lentilele progresive pentru condus nu au zona de vedere aproape, ci doar zone mai largi pentru vedere la distanță și intermediar.

Deci lentilele progresive specializate sunt mult mai indicate atunci când petrecem mult timp într-un anume tip de activitate, iar cele de uz general sunt un lucru aproximativ bun la toate. Cea mai bună soluție e să avem lentile progresive de uz general în tandem cu lentilele specializate de care avem nevoie o perioadă îndelungată într-un anume loc.  Aveți în vedere că, foarte des, există promoții care oferă o pereche de lentile specializate gratis, la achiziționarea unei perechi de lentile progresive de uz general sau diferite combinații de acest fel. Urmăriți-le, verificați-le și profitați de ele.

In concluzie, vedem că lentile progresive sunt foarte bune pentru oamenii care au nevoie mai mereu de ochelari de citit. Sunt și câteva cazuri în care sunt contraindicate și activități în care folosirea lor e dificilă. Sunt și situații în care am avea nevoie, în completare, și de niște lentile progresive specializate pentru că vom vedea și mai bine cu ele și mai confortabil. Oricum, dacă nu ne sunt contraindicate și întelegem când sunt utile și când nu, vom fi fericiții utilizatori de lentile progresive.