Ghid pentru alegerea lentilelor pentru ochelarii de vedere

 

ghid pentru alegerea lentilelor

Caracteristicile lentilelor

Cateva informatii de baza despre lentile:

 Tipul lentilelor

Lentilele monofocale

Lentilele monofocale (unifocale) sunt lentilele cele mai purtate, care au in general pe toata suprafata aceeasi dioptrie, ceea ce le face cel mai ieftin tip de lentile. Sunt destinate corectarii vederii la distanta sau aproape, cu astigmatism sau fara, pentru orice varsta.

Lentilele digitale

 Lentilele digitale (monofocale cu aditie) potrivite pentru aditiile mici (sub 1.5), indicate pentru presbitii cu varste intre 35 si 45 de ani, pregatind eventuale lentile progresive pentru mai tarziu. Alegem doar dioptria din partea superioara a lentilei, cea din partea inferioara fiind calculata implicit cu valoarea aditiei alese dintre valorile de la 0,4 la 1,32 dpt.

 Lentile bifocale

Lentile bifocale au doua dioptrii pe suprafata, cu delimitare neta intre cele doua zone. Pot fi potrivite pentru cei cu varste peste 45 de ani care doresc sa aiba vedere clara fie la distanta si aproape, fie la distanta si intermediar, fie la intermediar si aproape. Sunt mai ieftine decat lentilele progresive si nici nu au zone cu aberatii in laterale.

 Lentilele  progresive (multifocale)

Lentilele multifocale (progresive) sunt lentile pentru persoane cu varste in general mai mari de 45 ani, prin care purtatorul de ochelari vede bine si departe, si intermediar (la calculator, de exemplu), si aproape (la citit). In functie de aditie si de alti factori (parametrii de purtare, caracteristicile ramei, etc), zonele de vedere clara sunt mai  mari sau mai mici, iar in laterale sunt inerente zone cu aberatii. Sunt lentile mai scumpe si al caror succes depinde foarte mult de calitatea consultatiei cu opticianul.

 Variante specifice de lentile progresive:

Lentile progresive de interior

In cazul lentilelor progresive de interior se poate alege dioptria din partea superioara a lentilei si, implicit, distanta la care putatorul va vedea bine. Cu cat aceasta este mai mare, zonele pentru vederea intermediara si cea de aproape se ingusteaza. Sunt recomandate celor care au activitati de birou si la care distanta de lucru este foarte importanta. Sunt lentile cu pret destul de mare.

Lentilele degresive

Lentilele degresive sunt proiectate pentru cei care au nevoie de o pereche de ochelari cu un camp extins de vedere clara aproape si intermediar (cei care petrec mult timp in fata calculatorului, dar citesc si pe foile de pe birou). E o varianta mai noua si mai putin cunoscuta, dar poate fi o alegere foarte buna in anumite cazuri.

 

 

Materialul lentilei

Din acest punct de vedere exista doua variante: sticla minerala folosita de atat de mult timp sau lentile de sticla organica (plastic) care a castigat teren datorita unor evidente calitati.

Lentilele de plastic au avantajul ca sunt mai usoare, ceea ce conteaza foarte mult la dioptrii mari. Sunt si foarte rezistente la impact, lucru important pentru copii si pentru cei care desfasoara activitati dinamice, cu risc de lovire a ochelarilor. Pe de alta parte, ele se zgarie usor, accidental sau in cazul curatarii necorespunzatoare. Cu tratamentul potrivit, acest neajuns poate fi diminuat. Lentilele de plastic sunt si singurele potrivite pentru anumite tipuri de rame (de exemplu cele cu suruburi sau capse sau cele pe fir).

Sticla minerala este mai grea, dar mai rezistenta la zgariere, ochelarii ramanand mai mult timp la fel de aspectuosi ca la inceput.

 

Indicele de refractie (index)

 

Indicele de refractie este un parametru legat de materialul lentilei. In general, acesta este un indicator care arata cat de eficient este refractata lumina de catre un material. Deci, cu cat un material are indice de refractie mai mare, cu atat este mai eficient ca mediu de refractie. In domeniul opticii, o lentila cu un indice de refractie mic este mai groasa decat una cu indice de refractie mare, pentru aceeasi prescriptie. Prin urmare, daca purtatorul de ochelari are dioptrii mari, va trebui sa aleaga lentile cu indice de refractie mare, care vor fi mai subtiri, mai usoare si mai estetice. Indicii de refractie mari induc totusi si o reducere a claritatii si aberatii cromatice periferale, dar care pot fi inlaturate prin alegerea tratamentului potrivit. Pretul lentilelor creste cu cresterea indicelui de refractie.

 

Trebuie precizat ca expresia “lentile subtiate”, des folosita, este incorecta cand este vorba despre materialul lentilei pentru ca lentilele sunt mai subtiri pentru ca materialul determina grosimea lentilei.  Aceasta ar putea avea un sens in legatura cu un anume design al lentilei (lentilele asferice sau freeform au prin prelucrare o anume forma ceea ce duce la o grosime mai mica a lentilei).

Indicele de refractie trebuie luat in considerare si in legatura cu ramele viitorilor ochelari; pe ramele subtiri nu pot fi montate lentile foarte groase si atunci trebuie ales neaparat un indice de refractie mare.

 

Ca recomandare, ar fi de folosit:

–          indice 1.5 – dioptrii pana la +/-2

–          indice 1.53 – dioptrii pana  la +/-3 – pentru copii sau sportivi (foarte rezistente la spargere sau crapare) – pentru rame pe fir sau surub/capse

–          indice 1.59 – dioptrii pana  la +/-3 – pentru copii sau sportivi (foarte rezistente la spargere sau crapare) – pentru rame pe fir sau surub/capse

–          indice 1.6 – dioptrii pana la +/-6 – pentru rame pe fir sau surub/capse

–          indice 1.67 – dioptrii pana la +/-8 – pentru rame pe fir sau surub/capse

–          indice 1.74 – dioptrii peste +/-8

 

Tratamentele aplicate lentilelor

Tratamentele sunt imbunatatiri aduse lentilelor pentru cresterea performantelor lor si cu scopul de a le pastra aspectul pentru mai mult timp. Acestea se obtin prin acoperire cu diverse straturi care le confera diferite proprietati in beneficiul utilizatorilor.

 

Tratamentul antireflex

Tratamentul antireflex este cel mai frecvent utilizat tratament, el fiind aplicat pentru cresterea performantelor optice ale lentilei, dar si pentru obtinerea aspectului foarte estetic al acestora.  Astfel se inlatura reflexiile suparatoare ale luminilor exterioare in lentile, iar lumina trece prin lentila imbunatatind vederea si confortul vizual. Fiind eliminate reflexiile, ochii purtatorului de lentile vor arata natural si vor putea putea fi vazuti de interlocutori. Tratamentul antireflex aduce si rezistenta suplimentara la zgariere lentilei, astfel vaderea va fi clara, iar lentilele vor avea aspectul impecabil pentru multa vreme. Acest tratament este obligatoriu pentru lentilele cu indice de refractie mare pentru a corecta aberatile cromatice induse de acesta. Alturi de acesta se recomanda si unul oleofob, pentru ca tratamentul antireflex face ca amprentele pe lentile sa fie mai vizibile. Tratamentul anti-reflex poate fi acromatic sau poate avea mai multe culori reziduale (violet, verde, albastru, cupru).

 

Tratamentul de durificare

Tratamentul de durificare asigura lentilelor de plastic rezistenta la zgariere de care au nevoie pentru a-si pastra pentru mult timp aspectul impecabil, dar evident in directa legatura si cu ingrijirea corespunzatoare. Rezultatul este viata indelungata a lentilelor si vederea clara.

 

Tratamentul impotriva luminii albastre

Tratamentul impotriva luminii albastre blocheaza lumina albastra produsa de dispozitivele mobile, ochii fiind astfel protejati. El poate fi aplicat pe orice tip de lentila, chiar si pentru cele fara dioptrii, doar pentru a mentine santatea ochilor celor care lucraza mult la calculator.

 

Tratamentul oleofob

Tratamentul oleofob face ca murdaria sa nu adere la lentila, ochelarii mentinadu-se curati mai mult timp si fiind mai usor de curatat.

 

Tratamentul antistatic

Tratamentul antistatic face ca particulele de praf sa nu se depuna pe suprafata lentilei. Acestea sunt principal cauza a microfisurilor ce se produc in tratamentele lentilelor cand nu sunt curatate corespunzator.

 

Tratamentul hidrofob

Tratamentul hidrofob ajuta ca picaturile de apa sa nu adere la suprafata lentilei.

 

 Tratamentul anti-aburire

Tratamentul anti-aburire reduce fenomenul de aburire cauzat de diferentele de temperatura.

 Lentilele fotocromatice (lentile heliomate)

Un tip mai special de tratament este cel care defineste niste lentile ca fiind fotocromatice (heliomate). Acestea alegere face ochelarii nostri obisnuiti, de vedere, sa devina  si ochelari de soare atunci cand afara este lumina foarte puternica si sa revina incolori la scaderea intensitatii luminii sau cand intram in interior. Aceste lentile pot fi de sticla, dar din ce in ce mai mult sunt folosite lentilele de plastic. Realizarea lentilelor fotocromatice se face prin diferite tehnologii: imbibarea la suprafata (lentilele Transitions), tehnologia “in masa” – adica amestecarea culorilor in materialul lichid al lentilelor inainte de formare (lentilele SunSensors si ColorMatic), tehnologia Multi-matrice (lentile Insta-Shades) sau tratament aplicat pe lentila (lentilele Sensity de la Hoya).

O evaluare a performantei diferitelor lentile fotocromatice se face in functie de viteza cu care se intuneca lentilele cand purtatorul  ajunge in lumina puternica pe de o parte si, pe de alta parte , cat de mult si cat de repede isi pierd culoarea cand acesta intra undeva.

Lentilele fotocromatice pot fi comandate in diferite culori, cele mai folosite fiind gri, maro si verde. De asemenea pot fi confectionate din orice material si cu orice indice de refractie si pot fi insotite de diferite tratamente ale lentilei.

  

Acestea sunt, pe scurt, caracteristicile lentilelor,  stabilind in ce fel acestea se potrivesc unei anumite nevoi vizuale sau modului de viata al purtatorului.

Faceti alegeri informate: veti avea lentilele care vi se potrivesc cel mai bine. Dar nu ezitati sa cereti parerea opticienilor de la ochelari.com.