Ghid pentru alegerea lentilelor pentru condus

Ochelari de condus

Pentru cei care doresc o pereche de ochelari care sa fie potrivita pentru condus trebuie avute in vedere cateva lucruri:

- Condusul pe timp de zi - trebuie sa ne protejam ochii impotriva luminii solare precum si a reflexiilor orizontale (razele solare reflectate de asfalt, ferestre sau de suprafetele altor masini). In cazul multor accidente soferii au declarat ca nu au vazut pietoni sau o alta masina din cauza stralucirii soarelui.

Acest efect poate fi contracarat cu ajutorul lentilelor polarizante si a lentilelor colorate special pentru un contrast imbunatatit, toate echipate cu un antireflex performant.

 1. pentru cei care nu poarta ochelari de vedere puteti alege ochelari de soare cu lentile polarizante - atentie - ochelarii de soare nu se folosesc pentru condusul de noapte sau pe inserat!!!

 2. pentru cei care poarta ochelari avem mai multe variante:

  1. lentile special create de catre producatori care au inspecial doua caracteristici - un tratament antireflex superperformant si faptul ca tin cont de marirea/micsorarea pupilelor in functie de conditiile de luminozotate prezente.

Iata-le aici:

Lentile pentru condus

2. lentile fotocromatice - care se inchid/deschid in prezenta razelor UV - ne protejeaza impotriva razelor UV dar nu si impotriva stralucirii datorate reflexiilor diverse

3. lentile colorate - introduceti datele de pe reteta si alegeti filtrul "COLORARE" din stanga - sunt colorate permanent (si in incinte) - ne protejeaza impotriva razelor UV dar nu si impotriva stralucirii datorate reflexiilor diverse

4. lentile polarizante - introduceti datele de pe reteta (daca nu aveti dioptrii treceti 0) si alegeti filtrul "POLARIZANTE" din stanga - ne protejeaza impotriva razelor UV dar si impotriva stralucirii datorate reflexiilor diverse

- Condusul pe timp de noapte sau in amurg - In acest caz soferul are nevoie de cat mai multa lumina care sa patrunda in ochi, astfel incat sa isi asigure o vedere la parametri maximi. Pentru aceasta este nevoie ca lentilele sa fie cat mai transparente (incolore)  si sa beneficieze de un tratament antireflex performant, care sa reduca stralucirile atat de pe suprafetele anterioare cat si de pe cele posterioare ale lentilelor si sa permita astfel unei cantitati cat mai mari de lumina sa ajunga la ochi.

Deci orice colorare a lentilelor nu face decat sa diminueze cantitatea de lumina care intra in ochi, ceea ce nu este recomandabil. Astfel, pentru condus pe timp de noapte recomandarile noastre sunt:

1. pentru cei care nu poarta ochelari - nu aveti nevoie de alti ochelari. Ochelarii cu lentile anti reflex nu sunt necesari cuiva care nu poarta ochelari. Acestia nu imbunatatesc vederea de noapte. Tratamentul anti reflex al lentilelor nu face decat sa elimine intr-o masura cat mai mare reflexiile aferente unei lentile

2. pentru cei care poarta ochelari:

  • lentile fotocromatice
  • lentile cu un antireflex foarte bun
  • ochelari cu clip on care nu se foloseste pe timp de noapte sau inserat

Sfaturile pentru conducerea pe timp de noapte sunt:

- faceti controale periodice la un medic oftalmolog

- stergeti bine parbrizul, geamurile si farurile

- setati oglinda retrovizoare pe pozitia "noapte"