Indici de refractie - materiale; Subtiere?!

Indici de refractie si materiale

Indicele de refractie, atunci cand ne referim la lentile, ne arata cat de eficient refracta lumina un material - cu cat indicele este mai mare, cu atat materialul respectiv este mai eficient (refracta mai mult lumina) ca mediu de refractie.

Pentru o lentila cu orice indice de refractie - cu cat cresc dioptriile cu atat lentila devine mai groasa.

O lentila fabricata dintr-un material cu indice mai mare de refractie poate fi mai subtire si totusi avea acelasi efect optic ca o lentila mai groasa din plastic cu indice 1.5 pentru ca e mai eficienta in a refracta lumina. Asta inseamna ca pentru dioptrii mai mari, pentru o estetica mai buna, putem folosi lentile cu index (indice de refractie) mai mare. Exista si dezavantaje: cu cat indexul este mai mare, cu atat apar spre periferia lentilei aberatii cromatice (apar ca niste valuri colorate), pretul creste, claritatea lentilelor scade si apare necesitatea eliminarii reflexiilor nedorite - care se corecteaza cu un tratament anti-reflex de calitate.

Grosimi indici de refractie

Deci grosimea lentilelor depinde de materialul din care sunt fabricate (cu indicele de refractie aferent)

Foarte multi folosesc termenul de lentile subtiate, ceea ce nu este foarte corect, fiindca indicele de refractie este o caracteristica a materialului si nu rezulta ca urmare a vreunei prelucrari.

Un alt detaliu important este ca pentru anumite tipuri de rame, nu toate materialele sunt potrivite. Pentru o rama pe fir (semi-rama) sau pe capse/surub (fara cadru) sunt mai potrivite materiale cu indice 1.53, 1.59, 1.60 sau 1.67.

Tipuri de materiale

Materiale din sticla organica:

 1.5 CR 39 Plastic - material standard pentru lentile folosit in general pentru dioptrii de la -3,00d pana la +3.00. De preferat ca lentilele sa fie acoperite cu un strat anti-zgarieturi pentru durificare. Este recomandat un tratament anti-reflex, in special daca sunt folosite pentru conducerea pe timp de noapte sau intr-un mediu cu lumina fluorescenta. Ele pot fi clare, fotocromatice sau polarizate.

1.53 Trivex - unul din cele mai usoare materiale. Este un material extrem de rezistent la impact, de aceea se recomanda in cazul ochelarilor pentru copii. Garantie pe viata impotriva spargerii sau craparii. Pentru toate tipurile de rame, in special pentru cele pe surub sau capse

1.56 Mid index plastic - se foloseste in aceleasi plaja de dioptrii ca 1.5 plastic. Acest material este mai subtire si mai usor decat 1.5, de aceea se foloseste cand se doreste acest lucru

1.59  Policarbonat - unul din cele mai usoare materiale disponibile pe piata (cu 20% mai suntire si cu 30% mai usor decat CR 39), ceea ce il propune ca o varianta serioasa pentru ce ce cauta ochelari usori. Lentilele clare din policarbonat au 100% protectie UV. Policarbonatul un material rezistent la impact, de aceea este si recomandat pentru ochelarii copiilor. Calitatea materialului ii permite de asemeni sa fie utilizat si pentru rame pe fir, cu suruburi sau capse. Este insa mai moale decat alte materiale, de aceea se impune aplicarea unor tratamente de durificare de calitate. Este de asemenea recomandata aplicarea unui tratament anti-reflex pentru corectarea unor aberatii cromatice. Ele sunt disponibile clare, fotocromatice sau polarizate.

1.6 MR 8 - este o varianta buna pentru persoane cu dioptrii moderate. Este cu 25% mai subtire decat CR 39 si protectie UV 100% in stare naturala clara. Acest material se recomanda pentru retete intre +/-3.50D si +/-6.50D - depinzand si de marimea si stilul ramei alese. Este potrivit pentru rame cu fir sau cu suruburi sau capse. Datorita aberatiilor cromatice se recomanda un tratament antireflex pentru maximizarea performantelor vizuale si claritate optica. Sunt disponibile in variantele clar, fotocromatice si polarizate.

 1.67 MR 10 - acest material este o optiune excelente pentru persoane cu dioptrii mari. Este cu 33% mai subtire decat CR 39 si are 100% protectie UV in stare naturala clara. Se recomanda pentru retete intre +/-5.00D si +/-8.00D - depinzand de marimea si stilul ramei alese. Este potrivit pentru rame cu fir sau cu suruburi sau capse. Datorita aberatiilor cromatice este foarte recomandat un tratament antireflex pentru maximizarea performantelor vizuale si claritate optica - chiar nu ar fi bine sa fie achizitionate lentile din acest material fara un tratament anti-reflex, desi sunt oferite de producatori si fara.. Sunt disponibile in variantele clar, fotocromatice si polarizate.

1.74 MR - 174 - material optim pentru persoane cu dioptrii foarte mari. Se recomanda pentru retete intre +/-6.5.00D si +/-15.00D. Lentilele cu indice 1.74 sunt foarte eficiente in a refracta lumina, ajungand astfel sa fie cu 55% mai subtiri decat CR 39 cu aceleasi dioptrii. Este potrivit pentru rame cu fir sau cu suruburi sau capse. Desi sunt extrem de subtiri si usoare, ca toate materialele hi-index, acest material sufera aberatii cromatice si, in cazul diotriilor foarte mari di distorsiuni sferice. Mentru a maximiza calitatea vederii, aceste lentile au standard un tratament anti reflex.

 Materiale din sticla minerala

 1.5 - Lentila cu indice de refractie 1.5 recomandata prescriptiilor intre SPH -3.00 si SPH +2.00

1.6 - Lentila cu indice mare de refractie n=1.6 mai subtire si mai usoara decat 1.5 recomandata pentru prescriptii usoare si medii

1.7 - Lentila cu indice mare de refractie mai subtire cu aprox 20% fata de o lentila cu indice 1.5 cu aceeasi dioptrie. Recomandata pentru dioptrii medii si mari

1.8 - Lentila cu indice mare de refractie pentru miopii severe care reduc inelele dioptrice din lentile oferind astfel un aspect estetic mai placut

1.9 - Lentila cu indice mare de refractie pentru miopii severe. Recomandate celor cu asteptari inalte de performanta

Toate comparatiile intre materiale in ceea ce priveste subtirimea si greutatea sunt facute pentru lentile cu aceleasi dioptrii.

Gama de dioptrii recomandata pentru fiecare material poate diferi de la producator la producator. La fel si denumirea materialului.

In sectiunea lentile, puteti selecta indexul pe care il doriti folosind filtrul "INDICE REFRACTIE" din stanga paginii (la inceput introduceti dioptriile Dvs sau selectati doar o optiune din primul panou)