Designul lentilei
Designul lentilei - foarte simplificat - face referire la:
- Lentile sferice - au aceeasi raza de curbura pe toata suprafata (cu exceptia aberatiilor datorate prelucrarii)
- Lentile asferice - lentile care in general curbura mai abrupta din centru spre margine pentru lentilele pe - si mai plata in cazul lentilelor pe plus si corecteaza astigmatismul oblic
- Lentile free form - sunt lentile a caror suprafata este generata punct cu punct si tine cont de datele individuale ale ramei sau purtatorului
Diferenta principala dintre o lentila asferica si una sferica este ca o lentila sferica curba este continuu uniforma, cu o raza constanta a curburii, pe cand in cazul unei lentile asferice, aceasta curba isi schimba forma si nu are aceeasi raza de curbura pe toata suprafata (in general sunt suprafete care provin dintr-o sectiune a unui con).
De ce se foloseste un design asferic:
- pentru a corecta aberatiile de sfericitate
- pentru a premite realizarea unei lentile mai plate, imbunatatind astfel estetica lentilei
- lentila este mai subtire si mai usoara
- este mai usor de montat in rama
- rezulta o lentile cu optica progresiva
Cand sunt recomandate lentilele asferice:
- Pentru lentilele pe plus, lentilele asferice pot fi recomandate pentru dioptrii mai mari de +3.00. Trebuie amintit ca, pe masura ce rama este mai mare, valoarea dioptriilor pentru care se recomanda lentile asferice scade.
- Pentru lentilele pe minus, recomandarea ar fi pentru lentilele cu dioptrii mai mari (in modul) de -3.50.
- pentru persoane care au diferente mai mari de 2.00 dioptrii intre cei doi ochi
- pentru copii cu sensibilitate la look-ul lor (lentile groase)
- pentru persoane in varsta - datorita greutatii reduse
- pentru purtatorii de lentile de contact care evita lentilele groase
Pe site veti gasi in categoria "LENTILE" un filtru in partea stanga denumit "DESIGN LENTILA", cu ajutorul caruia puteti face mai usor o selectie.
Consideratii mai tehnice:
Designul asferic propune controlul a trei lucruri importante la o lentila: aberatiile de sfericitate, distorsiunile si astigmatismul
1. Aberația de sfericitate
- este diferența de refracție între centrul și periferia lentilei, astfel razele marginale sunt refractate mai mult decât cele paraxiale. Dupa cum se vede in desenul de mai jos, lentila perfecta (lentila de sus), focalizeaza toate razele intr-un singur punct pe axa optica pe cand lentila reala cu suprafete sferice suferă de aberaţie de sfericitate: focalizează razele mai aproape dacă ele intră în lentilă printr-un punct îndepărtat de axa optică şi mai departe dacă acestea intră prin apropierea axei. De aceea lentila nu are un focar perfect definit. Prin designul asferic se corecteaza forma catre marginea lentilei eliminandu-se aberatiile.
Prin combinatia design asferic si indice mare de refractie se poate reduce foarte mult grosimea lentilei.
Pentru dioptrii mici designul asferic nu ofera schimbari majore, insa poate oferi experienta unei vederi mai clare pe toata suprafata lentilei, nu numai in centrul optic.