Am peste 35 de ani - ce lentile degresive aleg?

Cum si cand aleg lentilele degresive?

 Incepand de pe la 35 de ani, oamenii incep sa nu mai vada bine la citit si in imediata apropiere: au devenit presbiopi (presbiti).

Ei pot vedea in continuare foarte bine la distanta fara ochelari sau cu ochelarii de distanta (dioptriile de distanta) pe care ii poarta de mult.

Dar pentru a putea citi au nevoie de niste lentile cu alte dioptrii (dioptrii pentru aproape).

 

In general, acestea sunt lentile monofocale (care au aceeasi dioptrie pe toata suprafata lor) obisnuite, care montate pe o rama formeaza ochelarii de citit.

Problema este ca, avand pe nas ochelarii de citit, putem vedea clar doar pana la 40 cm.

Cand privim la o distanta mai mare, lucrurile apar incetosate. Asa incat, daca dorim sa lucram la birou multa vreme, cu un calculator in fata, vom rezulta cu o postura incorecta, fiindca va trebui sa ne aplecam spre monitor ca sa vedem clar (acesta se afla de obicei la 70-80cm, iar un laptop la 50-60cm - pe acesta il mai putem apropia de noi).

Mai exista varianta sa privim pe deasupra ochelarilor, iar pe acestia sa ii tinem pe varful nasului, insa nu este cea mai estetica optiune.

 

Lentile monofocale in fata calculatorului

 

Concluzia este ca, pentru cei mai multi oameni in activitate, care lucreaza mult timp in fata calculatorului aceasta solutie cu lentile monofocale nu este cea ideala.

Exemple: cei care lucreaza la un calculator si isi verifica foarte des telefonul mobil, contabilul care trebuie sa citeasca documente, dar sa si foloseasca calculatorul sau laptopul, operatorul de date care foloseste un calculator, telefonul + diverse liste, etc. 

 

O solutie pentru presbiopi (presbiti) o reprezinta lentilele progresive de uz general.

 

 Aceste lentile pot fi folosite pe tot parcursul zilei, fiindca pe suprafata lor au zone de vedere clara pentru departe, dar si pentru intermediar (calculator) sau aproape.

Problema care apare in cazul lentilelor progresive de uz general este ca zona intermediara, cea prin care trebuie sa privim la calculator, prezinta doua inconveniente:

  • este cea mai ingusta zona de vedere clara
  • se afla mai spre mijlocul lentilei, fiind nevoie sa coboram privirea ca sa o putem accesa. Prin urmare, in fata unui monitor ar trebui sa ridicam un pic barbia, ca sa putem privi perpendicular pe suprafata lui.

 

 lentile progresive infata calculatorului

 

Acest lucru, chiar daca ajustam pozitia obiectelor de la birou, tot conduce in timp la o  postura incorecta, cu efecte neplacute care se dezvolta in timp.

   

Ajungem astfel la una din solutiile gandite de producatorii de lentile pentru a rezolva aceste inconveniente:

Lentilele degresive

Lentilele degresive rezolva exact aceasta situatie: vederea clara la citit si la obiectele din imediata apropiere, nu mai mult de 2 m. 

Lentilele degresive au in partea de jos a lentilei o zona generoasa de citit, care se ingusteaza catre partea de sus, catre o zona cu vedere clara la intermediar (calculator), oferind campuri largi de vedere clara si zone mici cu distorsiuni in laterale.

 

lentile degresive in fata calculatorului 

 

Avand in partea de sus o dioptrie potrivita distantei la care se afla un monitor, ne asiguram ca privirea este perpendiculara pe acesta dintr-o postura corecta, sanatoasa.

La lentilele degresive, intotdeauna in partea de jos a lentilei se afla dioptria corespunzatoare vederii aproape, aceasta incepand sa scada progresiv catre partea superioara, pana cand in partea de sus ajungem la o dioptrie mai mica cu exact valoarea degresiei.

 

lentile degresive

 

Exemplu: daca la aproape (citit) avem pe reteta o dioptrie de 2.00 dioptrii (dpt) in zona inferioara a lentilei:

- in partea de sus avem 1.2 dpt daca valoarea degresiei este de 0.8 dpt.

- daca valoarea degresiei este 1.3 dpt in partea superioara vom ajunge la 0.7 dpt.

Pentru lentilele degresive inaltimea minima a ramei se recomanda a fi de 30mm, astfel incat sa incapa ambele zone pe inaltime.

inaltimea ramei

Cum alegem concret lentile degresive?

 Ca sa alegem lentile degresive ar trebui sa stim aditia. O gasim pe reteta de la oftalmolog sau o calculam – explicatii aici.

 

   1. Daca aveti varsta intre 35-50 ani (probabil ca aditia este mai mica de 2 dioptrii) degresia care vi se potriveste este de 0.8 sau 0.75 astfel:

  • La lentilele de la Hoya alegeti AddPower (degresia este 0.75dpt) si configuratia dorita (indice de refractie, set de tratamente).
  • La lentilele de la Essilor, Nikon sau Zeiss Synchrony alegeti configuratia dorita (indicele de refractie, setul de tratamente) si apoi mergeti mai departe in pagina de produs unde veti avea de selectat din sectiunea "optiuni" valoarea degresiei 0.80dpt., 1.00dpt sau 0.75dpt.

   2. Pentru varste mai mari de 50 de ani, aditia e mai mare si valoarea degresiei trebuie sa fie mai mare. Astfel:

  • La lentilele de la Hoya alegeti Lecture (degresia este 1.5dpt) si configuratia dorita (material, set de tratamente).
  • La lentilele de la Essilor, Nikon sau Zeiss Synchrony alegeti configuratia dorita (indicele de refractie, setul de tratamente) si apoi mergeti mai departe in pagina de produs si veti avea de selectat din sectiunea "optiuni" valoarea degresiei 1.30dpt., 1.25dpt sau 1.50dpt.

 

Ca recomandare, puteti alege cu incredere lentilele Interview de la Essilor (incepand de la 297RON pt doua lentile) sau AddPower de la Hoya (incepand de la 323RON pentru doua lentile).

Pe toate lentilele degresive de la noi de pe site le veti gasi aici.

 

Valoarea dioptriei la care ajungem in partea de sus nu ne permite sa vedem bine la o distanta mai mare de 2m, asa ca avem o limitare a campului vizual. De aceea, aceste lentile sunt lentile de interior si nu se folosesc la condus si nu sunt recomandate nici pentru afara.

 

Producatorii de lentile recomanda in general o pereche de lentile progresive pentru toata ziua, iar daca exista o perioada mare de lucru in fata calculatorului – o a doua pereche de lentile, fie progresive de interior (o alta solutie) fie degresive.

 

Noi va sfatuim sa urmariti si sectiunea de promotii a site-ului nostru https://ochelari.com/promotii/super-oferte-lentile-ochelari/toate-promotiile.html fiindca avem destul de des variante 1+1 gratis, la care a doua pereche de lentile poate fi una de interior.

 

Oricum, oricand aveti nevoie de un sfat, o sugestie sau explicatie, va stam la dispozitie pe unul din nr. de telefon 0724 081 880 sau 0722 378 070 sau pe email pe office@ochelari.com