Numarul ABBE

Numarul Abbe este foarte important si adesea  trecut cu vederea in cazul lentilelor cu indice mare de refractie.

O regula generala legata de materialul lentilei: cu cat este mai mare indicele de refractie, cu atat mai densa este lentila. Cu cat lentila este mai densa, cu atat este mai deviata raza de lumina care o traverseaza. Unul din efectele nedorite este reflexia, de aceea este important tratamentul antireflex al acestor lentile. Alt efect este aberatia cromatica care se traduce prin incetosarea lentilei sau aparitia unui "curcubeu"  catre marginea lentilei.

 Numarul Abbe este o constantă adimensională utilizată pentru a descrie proprietățile de dispersie a unei lentile. Acesta este si un rating pentru aberatiile cromatice. Cu cat numarul Abbe este mai mic, cu atat aberatiile cromatice sunt mai mari. Pe masura ce indicele de refractie creste, scade numarul Abbe.

Lentilele din sticla minerala cu indice mare de refractie "sufera" in special din cauza aberatiilor cromatice.

 Materialul din sticla organica care prezinta un echilibru intre aberatii cromatice si indicele de refractie este 1.70. Pentru acest material aberatiile cromatice sunt destul de mici iar indicele de refractie este suficient de mare pentrru a propune lentile subtiri si usoare.

Unele persoane se pot obisnui cu aberatiile cromatice iar altele nu. Acestea sunt mai mari la periferia lentilelor fata de centrul optic.

Aberatiile cromatice apar in general la indicele de 1.74

Cu cat lentila este mai subtire, cu atat sunt mai mari aberatiile cromatice.

Multe persoane care poarta lentile din materiale cu indice mare de refractie nu sesizeaza aberatii cromatice. Este un lucru obisnuit pentru indicele 1.74 si indici mai mari ca acesta. Daca luati in considerare o lentila cu indice mai mare de 1.70, merita sa va ganditi daca va puteti confrunta cu aberatiile. In unele cazuri acestea pot pune destule probleme astfel incat claritatea optica a lentilei este compromisa. Daca nu sunteti sigur ce index va este potrivit, va sugeram sa va mai informati pe aceasta tema si sa luati o hotarare in cunostinta de cauza.