Lentile progresive: avantaje, dezavantaje, prețuri
Lentile progresive numim acele lentile pe suprafața cărora se află zone cu dioptrii diferite, trecerea între acestea făcându-se lin, progresiv. Purtăm astfel o singură pereche de ochelari cu care vedem bine în toate situațiile de care ne lovim peste zi, fără să mai schimbăm o pereche de ochelari cu alta după cum am avea nevoie.
In general, lentilele progresive de uz general au în partea lor inferioară zona prin care vedem bine aproape, iar în partea superioară, zona cu dioptriile pentru vederea bună la distanță. Intre aceste zone se află așa numitul canal de progresie, o zonă îngustă prin care se poate vedea bine și la distanță intermediară (la câteva zeci de centimetri). Această performanță este realizată cu prețul acceptării în lateralele lentilei a unor zone cu aberații, prin care nu se mai vede la fel de bine.
Cum vedem prin lentile progresive?
Deci pe lentila progresivă avem și o lentilă pentru citit, și una pentru distanță, trecerea de la una la alta fiind insesizabilă, iar între ele se află zona prin care vedem la distanță intermediară. O minune a cercetării, proiectării și tehnologiei, nu-i așa? Dar pentru a ne bucura de ea, vom fi nevoiți să privim prin zona de pe lentilă corespunzătoare locului unde vrem să vedem bine. Este foarte simplu dacă respectăm regula de a îndrepta vârful nasului spre zona unde vrem să vedem, chiar dacă aceasta presupune ușoare mișcări ale capului. Altfel, privind prin zona nepotrivită, întâmpinăm greutăți și vedem distorsionat. La fel de important este să nu mutăm brusc privirea dintr-o zonă de pe lentilă în alta pentru că ochiul are nevoie de câteva momente să focalizeze și atunci vom ameți. Marea majoritate a purtătorilor au povestit că s-au obișnuit în câteva zile, apoi au respectat aceste reguli fără să se mai gândească la ele și s-au bucurat în voie de plăcerea de a purta lentile progresive.
Factori care influențează mărimea zonelor de vedere clară, respectiv a zonelor cu aberații.
Deci succesul lentilelor progresive depinde în principal de mărimea zonelor de vedere clară care influențează și ușurinta cu care ne obișnuim, și confortul în timpul purtării lor.
Fiind vorba despre trecerea lentă, pe aceeași lentilă, de la dioptrii pentru citit la cele pentru distanță, evident că diferența între dioptrii va fi factorul principal. Acest parametru se numește adiție și, cu cât e mai mare, cu atât progresia se face mai greu și zonele cu distorsiuni vor fi mai mari. De aceea este bine să începeți să purtați lentile progresive cât adiția e încă mică și vă veți acomoda mai ușor cu ele. Ulterior, adiția dumneavoastră va crește, zonele cu distorsiuni vor fi ceva mai mari, dar dumnevoastră veți fi deja utilizatori experimentați și asta nu vă va mai deranja foarte tare.
Mărimea lentilei este și ea importantă pentru că, pe o lentilă mai mare, e loc pentru zone mai mari. In alegerea unor lentile progresive vor fi importanți și diverși parametri legați de fața noastră și de modelul ramei pe care vor fi montate lentilele. Cu cât aceștia vor fi mai depărtați de parametrii standard luați în calcul la proiectarea modelului de lentilă progresivă ales, cu atât vor rezulta zone de vedere clară mai mici.
Producătorii de lentile progresive au fiecare diverse modele gândite pentru anume nevoi vizuale și anume purtători de lentile și este indicat să ne situăm cu parametrii individuali cât mai aproape de cei standard ai modelului. Altfel va fi nevoie de personalizare avansată pentru a obține rezultate bune, dar va fi și mai costisitor. Prin urmare, consultația cu opticianul va fi foarte importantă și va duce la lentile progresive cât mai bine alese pentru combinația purtător-rame-lentile.
Pentru cine sunt bune lentile progresive?
Lentile progresive de uz general sunt indicate în primul rând celor care au nevoie de ochelari pentru citit pentru că de la asta pornește nevoia de a avea una sau mai multe perechi de ochelari. Ele sunt foarte folositoare celor care desfăsoară pe parcursul zilei activitați care presupun să vadă alternativ și la distanță, și aproape, și la calculator. Cele mai bune exemple sunt profesorii care trebuie să vadă în toată clasa, dar și pe caiete, eventual și la calculator. De asemenea, un bun exemplu sunt și lucrătorii de birou care citesc documente, lucrează la calculator, dar participă și la discuții cu cei din restul încăperii.
La fel de bine însă lentile progresive sunt utile și celor care au nevoie doar de ochelari de citit, dar preferă să îi aibă permanent la ochi și să îi poarte pe tot parcursul zilei, citind prin zona inferioară a lentilei, folosind canalul de progresie pentru a vedea la calculator, iar în zona superioară nu au dioptrii dacă nu este nevoie.
Avantaje și dezavantaje pentru lentile progresive
Marele ajutor pe care îl aduce purtarea de lentile progresive este faptul că ele înlocuiesc mai multe perechi de ochelari pe care ar trebui să le tot punem și scoatem de la ochi. Apoi putem opta ca lentilele progresive să fie și fotocromatice și am avea și ochelari de soare de fiecare dată când e nevoie de asta și încă și cu întunecarea potrivită cu intensitatea luminii.
Dezavantajele vin din faptul că zonele de vedere clară de pe lentilă nu sunt totdeauna foarte mari, asta în funcție de adiție și de diverși parametri ai feței noastre sau ai ramei alese, de modelul de lentilă ales. Purtarea de lentile progresive implică miscări ale capului și sunt deci contraindicate celor care au probleme cervicale, de exemplu. Până să se obișnuiască să îi folosească corect, purtătorul poate experimenta ușoară amețeală, această făcându-I contraindicați persoaelor care suferă de vertij. De asemenea sunt și oameni, din ce în ce mai puțini, care susțin că nu se pot obișnui cu acest tip de lentile și sunt nevoiți să renunțe. In acest caz, trebuie discutat cu opticianul pentru că în anumite situații există posibilitatea de a schimba lentilele.
Prețurile pentru lentile progresive variază foarte mult, de pe la 400 lei până înspre 3000 de lei, în funcție de diferența între dioptrii (adiție), de gradul de personalizare necesar, de materialul lentilei, de tratamentele aplicate.
Tipuri speciale de lentile progresive
Pentru a face zonele de vedere clară cât mai mari, producătorii au gândit lentile progresive specializate pentru anume activități, favorizând zonele de care e nevoie, în detrimentul celei de-a treia care este chiar exclusă. Așa au apărut lentile progresive de interior, lentile degresive, lentile progresive pentru condus..
Una peste alta, lentilele progresive sunt un mare ajutor pentru foarte mulți purtători de ochelari. Trebuie doar să ne informăm, să aflăm care le sunt caracteristicile, cum să facem să le alegem cât mai bine pentru a ne asigura succesul lor în viitor. Trebuie, de asemenea, să căutăm să găsim magazinul care ne oferă atât informațiile necesare, garanția calității lentilelor, dar și prețul cel mai bun. Deci, ca mereu când cumpărăm lucruri, și când vine vorba despre lentile progresive trebuie să facem alegeri bune, cercetări cât mai amănunțite, apoi putem purta fără probleme ochelarii noștri cei mai buni.