domnul foloseste lentile progresive de interior

Lentile progresive de interior: ce sunt, la ce folosesc, cum comandăm, prețuri

 

Observăm încă de la început că aici vorbim despre niște lentile progresive. Despre ele se tot vorbește mai ales printre cei trecuți de 45 de ani, pentru că lor le sunt destinate. Mulți le poartă deja și sunt foarte mulțumiți, alții au auzit că te obișnuiești greu cu ele, că sunt scumpe și trebuie să se mai lămurească și, eventual, să încerce ca să poată simți prin experiență proprie ce realizare minunată a științei sunt aceste lentile.

 

Mai întâi despre lentile progresive în general

 

Producătorii de lentile au reușit să facă în așa fel încât aceste lentile să aibă pe suprafața lor și dioptrii pentru citit, și pentru vedere bună departe, dar și pentru distanța intermediară (calculator sau similar). Acest lucru se obține din proiectare și prelucrare într-un anume fel foarte avansat, dar vine cu inconvenientul că, în lateralele lentilei, se află și niște zone cu distorsiuni prin care nu se mai vede la fel de clar.

 

Schema lentile progresive de uz general

schema lentile progresive

 

Mărimea acestor zone de pe lentilă depinde de mulți factori: adiția (diferența între dioptriile noastre pentru vederea aproape și cele pentru departe), mărimea suprafeței lentilei, cât de aproape avem diverși parametri ai feței și ai ramei de parametrii standard gândiți de producător. Aflăm mai multe despre lentile progresive citind aici.

Deci concluzionăm că lentile progresive sunt utile celor care au nevoie de ochelari pentru citit și, eventual, și pentru distanță. Pun ochelarii dimineața la ochi și vad bine oriunde au nevoie pe tot parcursul zilei. Pot fi și fotocromatice și atunci se rezolvă și problema ochelarilor de soare. Marele avantaj al purtării unor lentile progresive de uz general este că ne scapă de chinul mai multor perechi de ochelari, de a-i pune la ochi și da jos pe cei potriviți de fiecare dată când vrem să vedem bine la o anume distanță. Dezavantajul? Trebuie să învățăm prin ce zone să privim ca să vedem bine într-un anume loc și să evităm să privim prin zonele cu distorsiuni. E nevoie de câteva zile de acomodare la început și apoi de anume mișcări ale capului pentru a obține rezultatul dorit, mișcări pe care le vom face inconștient imediat ce ne-am obișnuit. Dacă însă, de exemplu, stăm pentru o perioadă îndelungată la birou și privim doar prin zonele inferioară și mediană a lentilei este posibil să ne devină incomod, postura să fie incorectă și să obosim, iar zona superioară a lentilei să fie complet inutilă în tot acest timp.

 

Lentile progresive specializate

 

Acest tip de lentile a venit din încercarea producătorilor de a reduce din dezavantajele lentilelor progresive. Au vrut să facă zonele de vedere clară mai mari pentru cei care petrec timp predominant făcând activități care presupun nevoia de a vedea bine doar la una sau două din distanțele obișnuite. Practic, au înlăturat una din zonele de vedere clară de pe lentila progresivă și celelalte au devenit mai largi.  Aceasta aduce un plus de confort vizual și o poziție corectă în timpul folosirii lor.

Așa au apărut lentilele degresive (regresive) care folosesc pentru a vedea bine la birou, documentele de pe masă și la monitorul calculatorului, lentilele progresive pentru condus (cu zone de vedere clară la distanță și intermediar) și lentile progresive de interior despre care vorbim acum.

 

Lentile progresive de interior

 

Ele se adresează celor care au de petrecut timp într-o încăpere și au nevoie să vadă bine aproape și la 1, 2, maxim 4 metri distanță în jurul lor. Evident, de pe lentilă este exclusă zona de vedere clară la distanță, dar zonele dedicate cititului și privitului la distanțe intermediare sunt mult mai generoase. Cum diferența între dioptriile necesare pentru a vedea bine la aceste două distanțe este mai mică, și zonele cu distorsiuni (aberații) devin mai mici.

 

schema lentile progresive de interior

 

Deci lentile progresive de interior ne sunt utile când lucrăm la birou sau avem activități similare în casă, iar, dacă avem nevoie de ochelari pentru distanță, va trebui să punem o altă pereche de ochelari când încheiem lucrul. Producătorii de lentile îi recomandă ca o soluție complementară unei perechi de lentile progresive de uz general pe care îi folosim bine când avem activități variate și nevoia de a vedea bine alternative, câte puțin, la toate distanțele.

 

Cum comandăm lentile progresive de interior?

 

Ca și în cazul lentilelor progresive de uz general, producătorii au mai multe designuri, modele de lentile progresive de interior din care să alegem:  Varilux Digitime de la Essilor (cu variante Near, Mid, Room), Zeiss Officelens Room /Near/Book,  WORKSTYLE V+ cu 3 variante (Space 4m, Screen 2m, Close 1m) de la Hoya, Innovator cu variante Computer (1,3 m), Desktop (2m), Office (4m), Home (6m) de la producătorul Rhein Vision, etc.

Prin urmare, când vrem să comandăm lentile progresive de interior, în primul rând alegem producătorul și implicit unul din modelele de lentile progresive de interior pe care ni le propune, în funcție de nevoile noastre vizuale (la ce tip de activități le folosim, la ce distanță vrem să vedem bine). Asta pentru a optimiza lucrurile, așa încât să se potrivească cum se poate mai bine cu ce ne trebuie și zonele de vedere clară de pe lentilă să fie cât mai mari posibil.

Apoi trebuie să facem celelalte alegeri pe care le facem de fiecare dată când comandăm lentile. Alegem grosimea lentilei dată de indicele de refracție al materialului din care e făcută (cu cât e mai mare cu atât lentila e mai subțire și mai estetică, dar și mai scumpă). In mod obișnuit alegem indice 1.5, dar dacă avem rame pe fir sau șurub e nevoie de indici mai mari. Apoi alegem tratamentele lentilei care sunt și ele pachete propuse de producător din care alegem în funcție de nivelul de performanță dorit, de obiceiurile noastre zilnice, dar și ținând cont de buget.

Subliniem că, la ochelari.com, în dreptul fiecărei alegeri care trebuie făcută, avem la îndemână explicații pe scurt care să ne ajute să decidem sau trimiteri către articolele noastre pe larg unde găsiți toate informațiile necesare. In paralel, vă puteți consulta cu specialiștii magazinului în orice moment simțiți nevoia, folosind chat-ul de pe site sau telefonic. Deci nu aveți cum greși, în schimb veți avea satisfacția de a vă fi ales perechea de lentile cea mai potrivită cu dumneavoastră și care se încadrează cel mai bine în buget. Iar de la ochelari.com nu pleacă nicio comandă până nu e validată telefonic cu dumneavoastră.

Cât costă o pereche de lentile de interior?

 

Greu de zis, pentru că prețul e influențat de mulți factori care depind de dumneavoastră, de alegerile pe care le faceți, de ce aveți nevoie, de producătorul preferat, etc. Dar putem spune că, la ochelari.com, prețurile pentru lentile progresive de interior pleacă de la 400 de lei și urcă până pe la 2000 de lei. Orientativ, prețul cel mai mic este al unor lentile Zeiss Synchrony Progresive de interior Organic (din material plastic) Clare Work & Office HD indice 1.50 HC (tratament de durificare). Dacă însă la aceleași lentile ați alege tratamentul cel mai complex, ar costa cu 100 de lei în plus, iar dacă vreți vrea să fie foarte subțiri (pentru că aveți dioptrii foarte mari sau pentru că veți folosi niște rame foarte fine sau fără cadru), prețul se va dubla.

Prin urmare, mare parte din alegeri sunt la dumneavoastră, noi am încercat să vă punem la îndemână module simple pe care să le folosiți pentru a vă configura lentilele. Va puteți juca oricât cu alegerile, veți adăuga sau reduce din performanțe, veți vedea permanent cum schimbă acestea prețul final, ne puteți consulta sau nu, totul ca să vă fie confortabil și să aveți în final lentilele cele mai potrivite cu dumneavoastră și cu bugetul.