ingrijire lentile

5 sfaturi de îngrijire pentru ochelari de vedere

 

Începători sau purtători experimentați de ochelari, trebuie să știm cum să îi îngrijim ca să avem parte multă vreme de ei și să arate, pe cât posibil, la fel de frumoși ca în prima zi.

Așa cum probabil ați aflat atunci când ați comandat ochelarii, lentilele au niște tratamente care le conferă rezistență în timp și le fac mai ușor de îngrijit. Tratamentele pot fi și în masa materialului, dar cele mai multe sunt de fapt un film subțire pe suprafața lentilei. Unele astfel de tratamente ajută purtătorul în sensul că acestea vor deveni oleofobe, hidrofobe, antistatice, etc, deci,  pe scurt,  vor opri murdăria să adere la ele sau măcar le fac mai ușor de curățat. Alte tratamente sunt de durificare, adică fac lentila mai greu de zgâriat, dar nu imposibil. 

Concluzia este că astfel de tratamente aplicate lentilei ajută, mai ales dacă sunt performante, dar nu fac minuni dacă noi înșine nu facem efortul să le îngrijim cum trebuie sau nu știm care din acțiunile noastre le fac rău.

Deci:

  1. Cea mai evidentă măsură pentru toată lumea e că ochelarii se țin în tocul lor, de preferință unul dur și rezistent. Acesta îi protejează și de zgârieturi, dar și de distrugere accidentală. Una din principalele cauze ale spargerii ochelarilor este că au fost lăsați undeva unde cineva s-a așezat pe ei sau au căzut de la înălțime pe o suprafață dură. Deci fiți disciplinați, faceți-vă o obișnuință din a ține ochelarii în toc și a-i lăsa de preferat în același loc ferit de pericole. Nu puneți niciodată ochelarii cu lentilele în jos pe masă sau noptieră, inevitabil se vor zgâria.
  2. Cauza cea mai des întâlnită a deteriorării lentilelor este ștergerea lor cu materiale necorespunzătoare (tricoul, șervețelul de hârtie, fularul, etc.). Pe lentile, cât și pe haine, se depune praf cu care zgâriem lentila când frecăm. În timp, aceste microzgârieturi se adâncesc, lentila se mătuiește, arată inestetic și nu mai vedem bine. Lentilele se șterg doar cu laveta specială pe care ați primit-o cu ochelarii sau pe care o cumpărați ulterior din magazinele de ochelari. O dată pe zi, spălați ochelarii cu apă călduță și săpun, suflați apa de pe ei și totul va fi în regulă.
  3. Nu folosiți fel de fel de lichide care pretind că șterg ochelarii fără să vă asigurați că sunt agreate de producătorii de lentile. Aceste lichide pot conține substanțe care distrug filmul subțire care protejează lentila. Dacă vă doriți, cumpărați unele din magazinele de specialitate, eventual chiar produsul producătorului lentilelor dumneavoastră (câteva asemenea materiale de îngrijire găsiți aici).
  4. Nu supuneți lentilele unor șocuri termice. Acestea fac microfisuri în stratul de protecție al lentilei, datorită dilatării diferite. Dacă lucrați în asemenea condiții, trebuie să alegeți lentile special protejate. In viața de zi cu zi, nu trebuie să supunem ochelarii la căldura directă a uscătorului de păr, a cuptorului, etc. Nici să îi lăsăm în bătaia directă a soarelui nu e o idee bună.
  5. Nu intrați în piscină cu ochelarii „cei buni”, clorul le poate afecta tratamentele aplicate. Nici în mare nu e tocmai indicat, din cauza sării. Dacă trebuie, folosiți niște ochelari cu lentile mai puțin pretențioase sau, mai bine, niște ochelari de înot cu dioptrii.

 

E cât se poate de clar că trebuie să luăm măcar aceste măsuri minimale ca să păstrăm cât mai mult timp integritatea și frumusețea ochelarilor noștri. Dacă, din neglijență sau din neștiință, făceați aceste greșeli, opriți-vă și schimbați-vă obiceiurile dăunătoare. Vă veți bucura mai multă vreme de ochelari, veți vedea bine, vor arăta bine și nu veți fi nevoiți să cumpărați alții din cauza îngrijirii necorespunzătoare.

Dacă purtăm lentile monofocale pentru distanță, avem ochelarii la ochi permanent și trebuie să îi ștergem cu grijă. Dacă însă avem nevoie și de ochelari pentru citit, îi vom tot schimba între ei și, inevitabil, vom murdări lentilele, îi vom lăsa în locuri unde se zgârie sau se sparg. Mai bine folosim lentile progresive sau bifocale, pe care le vom purta toată ziua și nu vor fi așa de expuse riscurilor.  Citiți, informați-vă și alegeți tipul de lentile care vă e cel mai potrivit. 

Dacă totuși lentilele și-au schimbat aspectul și vreți să aveți unele noi, puteți păstra rama. La ochelari.com, vă alegeți lentile pentru ochelari așa cum vă doriți, noi trimitem un curier să preia rama de la dumneavoastră și, în câteva zile, primiți ochelarii acasă.

Vă reamintim și că, dacă lucrați în condiții deosebite, care pot pune în pericol lentilele dumneavoastră din cauza prafului, temperaturilor extreme, va trebui să alegeți lentile mai speciale în ceea ce privește materialul (mai degrabă sticlă decât plastic, aflați mai multe în articolul nostru aici), tratamente avansate  de durificare, etc.

Trebuie doar să faceți efortul de a alege ce tip de lentile se potrivește activităților dumneavoastră, ce tratamente ale lentilei vă sunt necesare. Apoi trebuie să faceți tot ce vă stă în puteri să le îngrijiți corect, să le protejați. Totul ca să vedeți bine cu ele, să arate frumos ca în prima zi, să vă bucurați de ele cât mai mult timp.