tratamente pentr lentile

Lentile pentru ochelari. Tratamente aplicate lentilelor? Despre ce e vorba?

 

Când mergem la optician cu prescripția de lentile pentru ochelari sau intrăm pe internet într-un magazin online specializat, ajungem inevitabil la subiectul „tratamente aplicate lentilelor”. Dacă ne și grăbesc ceilalți clienți, va trebui să știm să dăm repede răspunsurile așteptate. Dacă alegem să căutăm pe internet, măcar nu vom mai fi grăbiți și putem afla ce e cu aceste tratamente și alegerile vor fi mai bune. 

 

Tratamente pentru lentile? Trebuie să alegem ceva? Ce e bine să alegem? Avem de ales? Să vedem!

Tratamentele au ca scop să facă lentilele mai rezistente, mai ușor de întreținut și să le facă să aibă proprietăți care ajută la folosirea lor mai confortabilă.

Acestea se obțin în general prin aplicarea unei pelicule speciale pe suprafața lentilei, mai simplu și mai puțin costisitor, dar uneori pot fi și tratamente în masa materialului din care este făcută lentila sau sub forma uni bombardament cu nanoparticule, superior calitativ și mai scump.

Având în vedere beneficiile pe care le aduc utilizatorilor de lentile, tratamentele au fost subiectul cercetării avansate, studiilor, testelor pe care producătorii de lentile le-au făcut și continuă să le facă. Așa se explică și faptul că unele dintre ele costă mai mult, altele sunt deja ceva obișnuit pentru orice lentilă, chiar mai puțin performantă.

In zilele noastre cu greu găsim lentile fără măcar un tratament sumar,  de obicei antireflex sau durificare. Dar acum producătorii prevăd pentru lentilele lor pachete de tratamente, unele mai simple, altele mai complexe, gândite pentru anume activități sau din care noi să alegem setul care ni se potrivește, care are componentele de care avem nevoie în viața de zi cu zi și care se încadrează în buget.

 

Ce tratamente pentru lentile avem de ales?

 

Tratamentul antireflex

 

După cum spuneam, este unul dintre cele mai des întâlnite tratamente, este cel care ne ajută să vedem bine și confortabil pentru că face ca reflexiile de lumină pe lentilă să fie înlăturate. De asemenea, el face să arătăm bine pentru cei din fața noastră, astfel că ei ne pot vedea ochii în locul reflexiei proprii.

 

Tratamentul de durificare

 

Alt tratament uzual, el conferă rezistență în timp lentilelor de plastic, al căror principal dezavantaj poate fi că se zgârie mai ușor. Iar zgârierea lentilelor este poate cea mai des întâlnită cauză pentru care niște lentile ajung inestetice și aproape nefolositoare. Aceasta se întâmplă și pentru că utilizatorul lor nu le îngrijește corespunzător (nu le transportă în tocul special, le lasă în contact cu suprafețe abrazive, le șterge cu textile nepotrivite, prăfuite). Tratamentul de durificare face ca ele să se zgârie mai greu, dar nu înlătură obligația noastră de respecta regulile de îngrijire a lentilelor.

 

Tratamentele antimurdărire

 

Sunt pelicule care fac lentilele mai rezistente la depunerile de praf, grăsimi, etc. sau mai ușor de curățat: oleofob, hidrofob, antistatic. Acestea vor contribui la îndeplinirea dorinței noastre de a avea mereu lentile clare, curate, prin care vedem bine și cu care arătăm bine. Murdărindu-se mai greu, vom încerca mai rar să le ștergem și va fi astfel evitată și zgârierea lor.

 

Tratamentul împotriva luminii albastre

 

Acesta este așa –zisul tratament de protecție pentru calculator. El blochează anume lungimi de undă ale luminii, pe cele considerate nocive, emise de ecranele digitale, dar aflate și în lumina soarelui. Acest tratament vine complementar celor mai uzuale tratamente și, în funcție de producător, se numește Crizal Prevencia de la Essilor, Blue Control de la Hoya, Ultra Blue si Arus Blue de la Rhein Vision, Solitaire Protect Balance 2 de la Rodenstock, Seecoat Blue UV de la Nikon, Tokai Blue Coating (TBC) de la Tokai.

 

Tratamentul de protecție UV

 

Este tratamentul care împiedică razele ultraviolete, cu lungimi de undă dăunătoare, să ajungă la ochii noștri. Este protecția pe care îl au ochelarii de soare de calitate transferată asupra ochelarilor noștri de vedere. Aceste raze UV nocive din lumina solară sunt considerate de specialiști a fi o cauză a unor boli ale ochiului și a fotoîmbătrânirii.

 

Tratamentul împotriva aburirii lentilelor

 

Acest tratament ne ajută să scăpăm de aburirea neplăcută a lentilelor de ochelari. In general se folosesc  soluții de ștergere a lentilelor. Un tratament interesant este Optifog de la Essilor care, pe lângă antireflex, durificare, antistatic, protecție UV are și acest tratament care se activează prin ștergerea zilnică a lentilelor cu laveta Optifog Smart Textile. Primim aceasta laveta specială împreună cu lentilele noaste Essilor cu Optifog și poate fi folosită pentru cel puțin 450 de activări înainte de a fi schimbată.

Oricare dintre aceste tratamente va fi ales pentru orice tip de lentile comandăm, indiferent că suntem purtători de lentile monofocale, lentile progresive sau lentile bifocale. Legat de materialul lentilelor, trebuie spus că, dacă alegem lentile de sticlă, gama de tratamentele disponibile e mai restrânsă, iar plasticul (sticla organică) suportă mai multe tipuri de tratamente și mai performante.

 

Cum alegem tratamentul potrivit?

 

Răspunsul cel mai simplu îl  aflați atunci când configurați lentilele la ochelari.com. După ce ați ales tipul de lentile dorit, producătorul, materialul, etc. ajungeți la pasul la care trebuie să selectați setul de tratamente. O să observați poate că unele seturi de tratamente sunt indisponibile (colorate în roșu) pentru că nu sunt compatibile cu alegerile anterioare. Apăsând pe diverse butoane cu nume de seturi de tratamente, o să vedeți deasupra descrierea tratamentelor pe care le conține. Așa vă veți da seama care set vă este necesar. Cel mai interesant e că, apăsând unul sau altul din butoane, veți vedea și cum se schimbă prețul final al perechii de lentile. Acest lucru poate fi făcut oricând pe parcursul procesului de configurare al lentilelor dumnevoastră, în concordanță cu nevoile și bugetul.

Așa arata pagina unor lentile la ochelari.com. Este vorba despre niște lentile monofocale de la Hoya, pentru care am selactat să fie sferice, indice de refracție 1.5 și tratamentul BlueControl. Când am modificat aceste caracteristici, prețul indicat a fost de 500 lei perechea.

 

De altfel, o altă cale este să intrați pe pagina tipului de lentile potrivit (de exemplu, aici pentru lentile progresive) și să selectați din stânga ecranului, încă de la început, tot ce vă doriți de la lentilele dumneavoastră: producătorul, caracteristicile speciale, grosimea lentilelor, materialul și nivelul de performanță al tratamentelor (bun, premium, antireflex, pentru calculator, etc) și/sau numele setului de tratamente dacă vă e cunoscut  (de exemplu Crizal Easy UV, Crizal Alize UV, Crizal Saphire UV, Crizal Prevencia de la producătorul Essilor, Super HiVision (SHV), HiVision LongLife, Blue Control, UV Control de la Hoya, etc). Dacă veți ține cursorul deasupra numelui unuia din seturile de tratamente, va apărea o fereastră cu descrierea lui. In dreapta paginii sunt lentilele care corespund alegerilor făcute, inclusiv prețurile lor. Dacă intrați în pagina uneia dintre ele, acolo puteți păstra alegerile sau schimba unele dintre ele sau chiar pe toate, reconfigurând complet lentilele.

Asa arata pagina de lentile progresive la ochelari.com. In stânga sunt toate caracteristicile pe care le putem selecta, iar în restl ecranului apar toate lentilele care corespund alegerilor făcute. 

 

cum alegem tratamente pentr lentile

 

E ca și cum vă jucați cu un set de construit, doar că, în final, veți fi mândri că ați ales dumneavoastră înșivă lentile pentru ochelarii dumneavoastră exact așa cum vă trebuie și că au și prețul pe care sunteți dispuși să îl plătiți. Știți si care din opțiuni costă mult și care din alegeri sunt importante și la care puteți renunța pentru că nu vă sunt neapărat necesare. Foarte important este că nu ați mai lăsat pe alții să aleagă în locul dumneavoastră și că n-ați mai fost în situația să plătiți fără să știți pentru ce, de ce și dacă nu cumva puteați găsi combinații mai bune cu privire la calitate sau la preț.

Totuși, dacă la vreunul din pașii de mai sus veți simți nevoia să vă consultați cu specialiștii site-ului, să obțineți lămuriri sau vreo forma de ajutor, puteți folosi chat-ul (dreapta jos pe ecran) sau îi puteți contacta telefonic. Vă vor fi alături fără îndoială.

Totul ca să vă fie ușor, confortabil, să faceți alegerile cele mai potrivite cu dumneavoastră și să aveți în final ochelari de care să fiți mulțumiți din toate punctele de vedere.