lentle prgresve lentile bifocale

Lentile bifocale sau lentile progresive? O comparație.

 

De când au nevoie de ochelari de citit, oamenii încep aventura adaptării la această situație. Pe măsură ce trece timpul, au nevoie de ei în tot mai multe locuri și la tot mai multe activități. Unii, foarte ordonați, îi scot de fiecare dată din toc și îi pun la loc, alții și-i atârnă cu șnur la gât, mulți aleg să aibă câte o pereche de ochelari în toate locurile unde ar putea avea nevoie. La un moment dat, devine totuși prea complicat.

Și mai neplăcut este pentru cei care poartă deja ochelari pentru a vedea bine la distanță. Ei vor avea toate neplăcerile descrise mai sus peste faptul că au o pereche de ochelari permanent la ochi.

 

Ce soluții avem?

 

Lentile bifocale. Ele au pe suprafața lor dioptriile pentru distanță și, în partea de jos, sub forma unei pastile inserate, dioptriile pentru citit. Lentile 2 în 1: vedem și la distanță și aproape cu o singură pereche de ochelari. Aflați mai multe detalii aici.

Lentile progresive. Aici, lucrurile devin mai interesante. In cazul unor lentile progresive dioptriile pentru distanță se află în partea superioară, dioptriile pentru citit sunt în partea de jos, iar prin canalul format între cele doua zone, canalul de progresie, se vede bine la distanța intermediară (de exemplu, la calculator). Deci, 3 în 1, de data asta vedem continuu în toate locurile unde avem nevoie cu aceiași ochelari. Pentru detalii, citiți și aici.

Din câte vedem, chiar dacă nu suntem miopi, aceste lentile multifocale, fie ele lentile bifocale sau lentile progresive, ne vor ajuta să vedem bine la citit, având permanent ochelarii la ochi atunci când avem nevoie de ei. Dacă sunt și fotocromatice, nu ne va mai supăra lumina soarelui când avem de citit afară. Adiția fiind mică (diferența între dioptrii) pentru că în partea de sus a lentilei nu avem dioptrii, ele vor fi ușor de folosit, estetice și nici nu va trebui să coste mult.

 

Și, totuși, ce lentile alegem?

 

In principiu, dacă în viața noastră de zi cu zi avem nevoie doar să vedem la distanță și la citit, nu ne trebuie mai mult decât lentile bifocale. Dacă, însă, avem de lucrat la calculator sau vreuna din activități necesită vedere bună la câteva zeci de centimetri, lentile progresive sunt ceea ce ne trebuie.

Putem și să avem o pereche de lentile special făcute pentru activitatea care necesită vedere foarte bună la o anumită distanță, timp îndelungat. De exemplu, putem purta lentile bifocale pe tot parcursul zilei, iar pentru birou facem o pereche specială care să rezolve strict nevoile de acolo, unde lucrăm intens mult timp (lentile monofocale, lentile progresive de interior, lentile degresive). De asemeni, se va dovedi util ca, la cititul de seară, să folosim o pereche de lentile monofocale pentru că poziția de citit în pat nu prea e compatibilă cu lentilele multifocale pentru că nu putem privi corect prin zona corespunzătoare a lentilei.

 

Avantaje? Dezavantaje?

 

Principalul avantaj al lentilelor progresive este că trecerea între zonele cu dioptrii diferite se face lent, progresiv, invizibil din exterior. În schimb, la lentilele bifocale poate fi vizibilă marginea pastilei, mai ales la diferențe mari între cele două tipuri de dioptrii. Deși sunt cunoscute ca imagine a bătrâneilor simpatici, lentilele bifocale au evoluat mult, iar acum linia de demarcație e mult mai discretă și pot fi o soluție elegantă pentru a purta o singură pereche de ochelari pe tot parcursul zilei.

În cazul lentilelor progresive,pentru ca să se facă trecerea progresivă de la un tip de dioptrie la altul, în laterale se află zone cu distorsiuni, prin care nu se vede la fel de bine. Mărimea lor depinde de diferența între dioptrii (adiția), de modelul de lentile ales, de nivelul de performanță, de diverși parametri ai feței și ai ramei, de gradul de personalizare. Existența acestor zone este și principala cauză a acomodării ceva mai dificile pentru utilizatorii începători. Când vorbim de lentile bifocale, avantajul este că vedem bine prin toată suprafața lentilei, la distanță sau la citit. Totuși, va trebui atenție în a privi prin partea de jos (doar) la citit. Poate fi experimentată o oarecare amețeală până se obișnuiește utilizatorul cu trecerea de la zona cu dioptrii pentru aproape la zona cu dioptrii pentru distanță, dar acomodarea va fi mai ușoară.

Lentile bifocale și lentile progresive fotocromatice

Ambele tipuri de lentile pot fi comandate să fie fotocromatice (heliomate). Astfel, se rezolvă și dorința purtătorilor de ochelari de a avea și ochelari de soare. Lentilele fotocromatice au calitatea excepțională de a se întuneca proporțional cu  intensitatea luminii, revenind incolore la interior.          

 

Preț lentile bifocale vs preț lentile progresive

 

Aici, lentilele bifocale pot fi în avantaj. In general prețul pentru lentile bifocale e mai mic. La ochelari.com el este între 170 și 2000 de lei, în funcție de producător, de forma și mărimea pastilei, de grosimea lentilelor, de tratamentele aplicate, dacă sunt sau nu fotocromatice. Prețul cel mai mic, în cazul exemplului nostru, este corespuzător unor lentile bifocale incolore Rhein Vision, indice 1.5, pentru dioptrii fără cilindru, cu un tratament HMC - antirefex și durificare. Prețul lentilelor progresive de uz general este de la 370 lei (Lentile progresive heliomate Rhein Vision Innovator Start 2.0 1.56 Photo HMC) la peste 4000 lei, în funcție de cam aceiași factori. Observăm că, la extreme, găsim lentile bifocale care costă și mai mult decât lentilele progresive, dacă sunt foarte performante.

Trebuie însă subliniat că prețul lentilelor variază foarte mult de la un magazin la altul și trebuie să faceți o mică cercetare dacă nu vreți să plătiți mai mult decât e cazul. De asemeni, este important să urmăriți ofertele speciale, să le verificați și să le folosiți pentru a achiziționa lentile mai performante sau a economisi bani.

Prin urmare, când vă veți sătura de schimbat ochelarii de la ochi, aveți în vedere că există soluții mai simple și mai elegante care rezolvă problema. Atunci va fi momentul să intrați în magazinul online, și să vă construiți câte o pereche de lentile bifocale și lentile progresive (sau orice alt tip) după cum vreți, după cum vă sunt nevoile vizuale și obiceiurile zilnice, să vedeți cât costă fiecare, să adăugați sau să reduceți din performanță, să faceți în așa fel încât să vă încadrați în buget. Folosiți avantajul magazinlui online: analizați în linșite, cât timp aveți nevoie, până găsiți cea mai potrivită variantă. Știind și cele de mai sus veți putea să alegeți perechea sau perechile de lentile care să vă fie alături zi de zi, care să vă rezolve problemele, să vă facă viața mai ușoară.  

Aveți nevoie de un sfat? Contactați-ne. Suntem aici sa vă ajutăm.