domnul foloseste lentile degresive

Despre lentile degresive: explicații, domeniul de utilizare, prețuri

 

Despre lentile degresive probabil am mai auzit. Unora le e clar despre ce e vorba, altora poate le va fi de folos să se lămurească citind aici.

Lentile degresive sau regresive numim o varietate de lentile progresive, o evoluție normală în încercarea cercetătorilor din domeniul opticii medicale de a face lentile cât mai confortabile și cât mai aproape de nevoile purtătorilor.

 

Pentru cine sunt potrivite?

In general pentru cei cu varste peste 45 de ani, care:

  • nu sunt multumiți de zona intermediară a lentilelor progresive 
  • nu poartă lentile pentru distanță și doresc o soluție pentru atunci când lucrează la calculator
  • au nevoie de o zonă bună de citit, dar și de o zonă intermediară

 

Lentile progresive. Vă amintiți?

 

Lentile care au pe suprafața lor o zonă prin care se vede bine la distanță, una prin care se vede bine la citit și un canal de progresie prin care vedem bine la distanță intermediară, toate acestea făcându-se cu o lentilă care arată absolut normal. O realizare excepțională a științei pentru că, astfel, omul poate vedea bine în toate activitățile zilnice, folosind aceeași pereche de ochelari. Asta a venit și cu oarece inconveniente: ca să se poată face trecerea invizibilă de la dioptriile pentru aproape la cele pentru distanță, au rezultat pe lentilă și niște zone prin care nu se vede la fel de bine, zone cu distorsiuni. Acestea sunt mai mici sau mai mari, în principal din cauza diferenței dintre dioptrii (adiția), dar și de cât de departe de standard avem diverși parametri ai feței sau ai ramei folosite. Pentru ca utilizatorul să vadă bine într-un anume loc, trebuie să privească prin zona corespunzătoare de pe lentilă. Aceasta presupune și un minim antrenament la început și apoi niște mișcări ale capului care nu sunt confortabile pentru toți. E posibil ca, de exemplu, lucrând timp îndelungat la birou, să avem o poziție nefirească a gâtului și să acuzăm dureri în zona cervicală.

In schema de mai jos vedem toate aceste zone și înțelegem mai bine cum funcționează niște lentile progresive. Pentru mai multe detalii despre acestea, puteți citi aici.

 

schema lentile progresive

 

Lentilele progresive specializate au fost create din dorința producătorilor de lentile de a reduce din ușoarele neplăceri ale purtatului de lentile progresive de uz general. S-au gândit că, dacă reduc diferența între dioptriile din partea superioară și cele din cea inferioară a lentilei, atunci zonele de vedere clară vor fi mai largi și, prin urmare, mișcările capului mai puțin ample. Prin urmare, au creat lentile care se adresează celor care folosesc doar două din cele trei zone descrise mai sus, dar care vor fi mult mai confortabile. Așa se face că avem lentile progresive de interior, lentile degresive, lentile progresive pentru condus. Ele au avantajele lentilelor progresive de uz general, mai puține dezavantaje, dar trebuie folosite doar pentru activitățile pentru care au fost concepute.

 

Acum în detaliu despre lentile degresive.

 

Particularitatea lor este că au în partea de jos dioptriile pentru citit, iar, pe măsură ce avansează spre partea superioară, dioptriile scad până la cele necesare pentru a vedea bine la distanța intermediară, la câteva zeci de centimetri. Așa se explică numele de lentile degresive sau regresive. Schema unor lentile degresive arată așa:

 

schela lentile degresive

Prin urmare, observăm că zonele de vedere clară sunt mai largi pentru distanțele la care avem nevoie să vedem bine, ceea ce ne va ajuta foarte mult la citit și la monitorul calculatorului, de exemplu. Distorsiunile din zonele laterale sunt mai mici, ceea ce reprezinta un alt avantaj. Dezavantajul este că nu vom vedea bine la distanță, pentru asta va trebui să punem alți ochelari dacă avem nevoie.

In cazul acestor lentile, diferența între dioptriile din partea superioară și cele din partea inferioară (degresia) este mai mică și, prin urmare, trecerea de la o zonă la alta se poate face mai ușor, cu inconveniente mai puțin supărătoare. Va fi nevoie de mișcări mai discrete ale capului, poziția gâtului va fi mai corectă, rezultatul fiind folosirea lor mai confortabilă.

 

Comparatie între lentile progresive și cele degresive:

 

 

Cum comandăm lentile degresive?

 

Pentru că vă aflați pe pagina magazinului online ochelari.com, o sa vă explicăm cum puteți face aici să vă alegeți lentilele care se potrivesc cu dumneavoastră din toate punctele de vedere. Nu e nimic complicat, nu puteți greși, noi suntem aici să vă ajutăm, dar rezultatul va fi că v-ați configurat singuri lentilele așa cum vă trebuie și n-ați lăsat pe altcineva să hotărască pentru dumneavoastră.

Evident, începem de pe pagina dedicată lentilelor degresive, adică de aici.

Ce avem de ales? Ar fi bine să alegem cât mai multe din opțiunile din stânga ecranului, în așa fel încât să restrângem căutarea cât mai mult. Putem alege:

  • Producătorul de lentile. Evident, pe cel preferat. Noi am observat că cei care comandă au în general o părere formată, își doresc lentile de la un anume producător Noi vă sfătuim să faceți simulări și să vedeți și care este oferta altora.
  • Grosimea lentilei dată de indicele de refracție al materialului din care este făcută. Trebuie spus că, datorită tehnologiilor de realizare a acestui tip special de lentile, acestea sunt toate din sticlă organică (plastic) pentru că doar ea permite prelucrarea necesară. Indicele de refracție uzual este 1.5, dar, dacă aveți dioptrii mari, va fi indicat să alegeți valorile mai mari, citind explicațiile ce apar când treceți cu cursorul peste ele. De asemenea, dacă aveți în gând să purtați rame pe fir, pe capse sau șurub (rame fără cadru), va trebui să selectați indice cel puțin 1.6
  • Tratamentele de care vor beneficia lentilele dumneavoastră. E important de selectat ce anume vă trebuie: antireflex, antizgâriere, oleofob, hidrofob, antiaburire, protecție împotriva razelor UV dăunătoare sau, mai bine, protecție împotriva luminii albastre. Mai jos, în meniul din stânga, veți avea posibilitatea și să selectati unul din seturile de tratamente aflate în portofoliul producătorilor de lentile. Ținând cursorul deasupra fiecăruia, veți putea citi ce cuprinde fiecare din aceste seturi, mai simple sau mai performante, după cum vă doriți.

După ce ați selectat opțiunile de bază, vor fi rămas în atenția dumneavoastră lentilele care se potrivesc acestora. Acum puteți face clik pe oricare din ele vă place, urmând să selectați și alte opțiuni, să le schimbați pe cele făcute, după cum vă doriți.

Când ați intrat în pagina de produs a unor lentile, veți observa că sunt colorate în verde alegerile deja făcute de dumneavoastră. Dacă vreți, puteți să le anulați pe toate sau să faceți alte alegeri apăsând alte butoane care vi se par interesante. Va fi foarte util să vedeți cum influențează acestea prețul final al perechii (da, două lentile, pentru că le cumpărăm câte două, nu-i așa?) dumneavoastră de lentile degresive. Nu aveți cum greși pentru că opțiunile incompatibile cu ce ați ales deja nu pot fi selectate.

Abia în acest moment vă va fi solicitată valoarea degresiei, fără ca aceasta să modifice prețul lentilelor.

 

Ce este degresia?

 

Acesta este parametrul care definește lentilele dumneavoastră degresive și este legat de diferența între dioptriile (sferice) pentru citit și cele pentru distanță. Această diferență se numeste în optometrie adiție și, de obicei, este scrisă în rețeta primită de la oftalmologul care v-a măsurat și stabilit dioptriile.

Mai trebuie spus că fiecare producător are în portofoliul de lentile degresive două degresii disponibile pentru fiecare model de astfel de lentile.

Deci, dacă suntem presbiopi începători, adiția noastră este mică (mai mică de 2 dioptrii) și alegem degresia cea mai mică a modelului de lentile. Dacă adiția noastră e mai mare de 2, alegem regresia cea mai mare.

De exemplu, dacă suntem pe cale să alegem lentile Essilor Interview, avem de ales degresia de 0.8 sau 1.3 după cât de mare ne este adiția. Tot așa, de la producătorul de lentile Hoya alegem între lentilele AddPower care au degresia de 0.75 sau Lecture cu degresie 1.5, de la Zeiss Synchrony Acces alegem 0.75 sau 1.25. Avem explicații la fiecare pas, totul e acolo să fie citit ca să putem alege exact ce ne trebuie.

 

 

Cât ne costă o pereche de lentile degresive?

 

Dacă ar fi să spunem un preț pentru lentile degresive, am spune că ele costă la ochelari.com între 260 de lei si 1200 de lei, în funcție de alegerile noastre: producător, tratamente ale lentilei, materialul lentilelor. In mare, Hoya AddPower/Lecture, Essilor Interview, și  Zeiss Synchrony Acces au prețuri ceva mai mici, iar  Nikon Soltes Wide ceva mai mari. Prețul cel mai mic este pentru o pereche de lentile degresive AddPower 60 de la producătorul Hoya, lentile de plastic cu indexul cel mai uzual - 1.5 și tratamentul Hi-Vision Aqua Stoc adică antireflex, durificare, hidrofob și antistatic.

Acum ideea e ca dumneavoastră să selectați una sau alta, să le schimbați, să jonglați cu alegerile, în așa fel încât să puneți în coș lentile degresive care vă plac, care corespund dorințelor dumneavoastră și, foarte important, bugetului.

Asta este util la ochelari.com, că putem face asta în liniște, cât vrem, când vrem, până alegem ce e cel mai bun pentru noi, ce ni se potrivește și costă cât mai aproape de așteptările noastre posibil. Iar ca să fie totul în regulă, după ce dăm comanda, unul din specialiștii magazinului ne va contacta ca să valideze cu noi toate alegerile făcute.

In final, veți primi lentilele acasă, montate sau nu pe ramele pe care le aveți dumneavoastră deja sau pe care le alegeți de pe site, după cum vă doriți. A propos de rama, pentru lentile multifocale e bine ca acestea să aibă o înălțime a lentilei de cel puțin 30 mm ca zonele de vedere clară să aibă loc să fie destul de mari. 

Nu uitați, ochelarii dumneavoastră cu lentile degresive vor fi minunați pentru citit și la o distantă de câteva zeci de centimetri depărtare. Pentru a vedea vine la distanță, dacă aveți nevoie, va trebui să folosiți alți ochelari cu lentile speciale pentru asta. Sau să folosiți pentru restul activităților zilei ochelari cu lentile progresive de uz general.