doamna poarta lentile pentru calculator

 

Trăim printre ecrane. Ne protejăm ochii? Ne trebuie acei “ochelari pentru calculator”?

 

Este deja evident că ne petrecem din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor. Foarte puțini reușesc să se țină departe de ele. Ele ne ajută la serviciu, la școală, acasă, chiar și în călătorii. Tot ele ne ocupă o bună parte din timpul liber, fie că urmărim programe TV sau vedem filme, ne jucăm pe calculator sau pierdem vremea pe rețelele sociale. Calculator, laptop, tabletă, smartphone, televizor, toate sunt ecrane în fața cărora stăm din ce în ce mai mult timp. Constatăm și noi sau ne spun alții din jur că privitul îndelungat în astfel de ecrane ne obosește ochii, dar încă nu știm în ce fel vor fi afectați ochii pe termen lung. Copiii noștri probabil sunt și mai expuși datorită dependențelor noilor generații de toate aceste ecrane.

 

Ce spun medicii?

 

Oamenii de știință par a pune multe din problemele de sănătate ale ochilor pe seama luminii albastre-violet pe care o emit toate aceste ecrane. Este foarte adevărat că aceasta este o componentă a luminii naturale de afară și anumite lungimi de undă luminii albastre sunt chiar benefice, sunt cele care ajută la producerea de melatonină și reglarea ritmului zi-noapte al organismului nostru. In concluzie, se conturează ca o soluție bună protejarea ochilor de lumina cu exact lungimile de undă dăunătoare.

 

Cum se realizează această protecție?

 

Prin două căi diferite de acțiune: prin materialul lentilei și/sau prin tratamentele aplicate lentilei, ambele concepute astfel încât să împiedice lungimile de undă rele ale luminii să ajungă la ochii noștri.

Deci unele lentile au în masa lor, în materialul din care sunt făcute, niște molecule care realizează acest lucru. De exemplu, dacă ne dorim acest tip de lentile, comandăm materialul cu indice 1.5BC sau 1.6BC  Blue UV Capture de la Essilor, pe cel cu indice 1.6U (All Blue) de la Rhein Vision sau Blue Guard de la Zeiss. 

Dacă însă alegem ca lentilele noastre să fie din materialul special care ne protejează mai și adăugăm lentilelor și tratamentul potrivit, ochii noștri vor fi feriți cu siguranță de razele nocive.

In cele mai multe cazuri, protecția împotriva luminii albastre dăunătoare este de fapt tratamentul aplicat lentilei.

Aceasta presupune ca, pe lângă alte tratamente (antireflex, durificare, oleofob, protecție împotriva razelor UV, etc), să avem și unul care acționează ca un filtru pentru lumină, blocând razele cu lungimile de undă nocive, corespunzătoare celor produse de ecranele digitale.

In general, producătorii propun seturi formate din mai multe tratamente care protejează lentila și ochii noștri împotriva unor factori supărători sau chiar agresivi (antireflex, antizgâriere, antistatic, antimurdărire, hidrofob, oleofob,etc). Când vine vorba despre protecție împotriva luminii albastre, va trebui să alegem un astfel de set de tratamente care, pe lângă altele, să aibă și acest filtru care împiedică lumina albastru-violet să ne afecteze ochii.

Acest tip lentile poartă uzual numele de lentile cu protecție pentru calculator sau îl vom găsi căutând “ochelari pentru calculator” sau “lentile cu protecție pentru calculator”. Numai că, așa cum am văzut, vom avea lentile care ne protejează și de lumina dăunătoare produsă de telefon, și de televizor, și chiar și cea prezentă în lumina de afară. 

 

Ce avem de făcut ca să avem lentile cu protecție pentru calculator?

 

Concret, vom putea face asta cerând opticianului să ne comande lentile cu protecție împotriva luminii albastre dăunătoare. Sau vom face propria documentare ca să ne asigurăm că primim ce ne dorim, ce se potrivește cu noi și că plătim prețul cel mai bun.

 

Cum comandăm acești “ochelari pentru calculator”?

 

Un bun punct de pornire ar fi pagina dedicată lentilelor pentru calculator de la ochelari.com. Aici găsim cel mai simplu lentilele de stoc care pot fi comandate imediat, în majoritatea lor lentile monofocale.

De precizat și că lentile pentru calculator pot fi lentile pentru orice dioptrii, dar și lentile fără dioptrii (plane) care doar protejează ochii de lumina albastră dăunătoare atunci când nu avem nevoie de corecție a vederii.

Deci, odată ajunși pe pagina lentilelor cu protecție pentru calculator, putem începe să schițăm configurația lentilelor noastre. Trebuie să alegem:

  • producătorul preferat,
  • grosimea lentilelor (cu cât indicele de refracție al materialului e mai mare, lentilele vor fi mai subțiri și mai frumoase – lucru cu atât mai necesar când avem dioptrii mari sau folosim rame pe fir, pe capse sau șurub). Nu uitați că, dacă alegeți unul din materialele indice 1.5BC sau 1.6BC  Blue UV Capture de la Essilor, 1.6U (All Blue) de la Rhein Vision sau Blue Guard de la Zeiss, veți beneficia și de protecția datorată compoziției lor.
  • diverse caracteristici speciale, de exemplu dacă le vrem incolore sau fotocromatice
  • pachetul de tratamente care ni se potrivește în funcție de obiceiurile și de pretențiile noastre

 

Avem aici câteva exemple de asemenea pachete de tratamente:

  • Crizal Prevencia de la Essilor (antireflex, hidrofob, antizgâriere, antistatic, antimurdărire și protecția împotriva luminii albastre dăunătoare).
  • Blue Control de la Hoya (antireflex, hidrofob, oleofob,  rezistență la zgîriere și protecția împotriva luminii albastre nocive).
  • Ultra Blue si Arus Blue de la producătorul de lentile Rhein Vision (antireflex, hidrofob, oleofob, antizgâriere, antistatic si protecție împotriva luminii albastre), cu mențiunea că Arus Blu este superior calitativ și se aplică pe lentile speciale, de comandă.
  • Seecoat Blue UV de la Nikon (tratament super rezistent la zgârieturi, antireflex, super hdrofob și oleofob, antistatic, filtru împotriva luminii albastre si protecție UV).
  • Solitaire Protect Balance 2 de la producătorul Rodestock (un foarte bun antireflex, rezistență la zgarieturi foarte mare, rezistență la schimbările de temperatură, antistatic, proprietatea de respingere a prafului, a murdariei și a apei pe lângă protecția împotriva luminii albastre)
  • Tokai Blue Coating (TBC) de la Tokai

Acest tratament pentru lentile poate fi aplicat pe orice tip de lentile, fie ele lentile monofocale, lentile bifocale sau lentile progresive de uz general sau oricare din lentilele progresive specializate. Dacă avem de ales mai întâi unul din aceste tipuri de lentile, vom merge pe pagina dedicată lor pe site (sau direct, pe unul din linkurile anterioare) și acolo selectăm în meniul din stânga, la secțiunea Nivelul de performanță al tratamentelor pe cel “Pentru calculator- lumina albastră”, iar la secțiunea Grosimea lentilelor putem, de asemenea, selecta materialele care au compoziția care ne protejează suplimentar.

 

Cât costă o pereche de lentile pentru calculator?

Este foarte greu de spus pentru că prețul lentilelor este influențat de mulți factori: tipul lentilelor, materialul ales pentru ele, producător, complexitatea tratamentelor. La acestea se va adăuga și opțiunea noastră de a ne proteja ochii împotriva luminii albastre. Foarte orientativ, cel mai mic preț pentru astfel de lentile monofocale de la Essilor este 270 lei, la Hoya 400 lei, la Zeiss 380 lei, la Rhein Vision 160 lei. Dacă însă vrem lentile multifocale (bifocale, progresive) lucrurile se complică pentru că depinde foarte mult de ce grad de performanță avem nevoie, la care adăugăm și opțiunea protecției la lumina albastră. La anumite modele mai avansate această opțiune este deja în pachetul de bază și nu costă nimic suplimentar. Acesta este un motiv în plus să petreceți câtva timp pe site văzând cum anume se formează prețul lentilelor, care anume corespund dorințelor dumneavoastră și cam cât costă.    

Urmând acești pași veți stabili singuri caracteristicile lentilelor dumneavoastră, așa cum vă trebuie și urmărind permanent cum fiecare opțiune modifică prețul final. Astfel, veți avea în final ochelari pentru calculatorcare vi se potrivesc și veți putea face în așa fel încât să vă încadrați în bugetul alocat. Dacă oricând în tot acest demers veți simți nevoia de ajutor, specialiștii magazinului sunt acolo să faceți alegerile împreună sau să vă lămurească aspectele neclare. Si, oricum, trebuie să știți că nu aveți cum greși pentru că opțiunile incompatibile cu cele deja stabilite sunt inactive și, oricum, nicio comandă nu pleacă până nu e validată, discutată, confirmată cu clientul.

Nu sunt de neglijat nici ofertele speciale. Urmărindu-le, puteți beneficia de un preț mai bun sau de calitate superioară la același cost.

Si nu uitați să verificați prețurile în mai multe magazine pentru a vă asigura pe cât posibil că ați găsit varianta cea mai convenabilă. Veți fi surprinși ce diferențe mari de preț veți descoperi.

Vă dorim să vă bucurați de ochelarii dumneavoastră, fie că îi numim “ochelari pentru calculator”, fie “ochelari cu lentile cu protecție împotriva luminii albastre dăunătoare”. Ochii dumneavoastră se vor simți mai bine și vă veți felicita peste ani că ați ales să le purtați de grijă.