lentile bifocale

 

Lentile bifocale

Ce sunt lentilele bifocale?

Lentile bifocale sunt acele lentile care au pe suprafața lor și dioptriile pentru citit și pe cele pentru vedere bună la distanță. Ele fac parte, astfel, din categoria lentilelor multifocale. Ele ne ajută să nu mai ne chinuim cu două sau chiar mai multe perechi de ochelari, ci să purtăm continuu o singură pereche care să rezolve, pe cât posibil, ambele corecții necesare ale vederii noastre.

Spre deosebire de celălalt tip de lentile multifocale (lentilele progresive), lentilele bifocale au trecerea netă și destul de vizibilă între zonele cu dioptrii diferite. Totuși, la adiții mici (diferența între dioptriile pentru aproape și cele pentr departe) și/sau în cazul lentilelor foarte performante, e posibil ca linia de demarcație să fie foarte fină și să nu se vadă aproape deloc. 

 lentile bifocale

De fapt ce sunt lentilele bifocale?

Sunt ca niște lentile cu dioptriile noastre pentru distanță care au, în partea lor inferioară, inserată o lentilă mai mică, o pastilă, cu  dioptriile pentru citit. Pastila poate fi mai mare sau mai mică, poate avea diferite forme, dar cât este de vizibilă depinde în foarte mare măsură de adiție. Adiția este un parametru care însumează diferența între dioptriile pentru distanță și cele pentru aproape. Evident, cu cât este această diferență mai mare, demarcația între cele două lentile va fi sesizabilă. Pentru a diminua acest neajuns, producătorii de lentile studiază, inovează și produc lentile din ce în ce mai performante, materiale speciale, moduri de prelucrare moderne, designuri avansate, astfel încât lentilele bifocale să fie cât mai confortabile și mai estetice.

Ultima realizare în domeniu o reprezintă așa-numitele lentile digitale, tot un fel de lentile bifocale dar a căror pastilă cu dioptriile pentru citit nu mai e inserată ci prelucrată în lentilă astfel încât prin zona respectivă să putem citi, iar prin restul lentilei să vedem la distanță. Trecerea de la o zonă la alta este în acest caz invizibilă.

Pentru cine sunt bune lentile bifocale?

 Ele sunt de foarte mare ajutor pentru cei care, după o anume vârstă, nu mai văd bine să citească (presbiopii) și sunt nevoiți să tot pună și să dea jos ochelarii de la ochi, să îi aibă mereu la îndemâna sau să plaseze mai multe perechi în toate locurile unde e posibil să aibă nevoie de ei. Acești oameni pot purta lentile bifocale, chiar fără dioptrii în zona superioară, și așa vor avea ochelari de citit permanent la ochi. Dar, dacă deja poartă ochelari ca să vadă bine la distanță, lentilele bifocale pot fi o binecuvântare, ei înlocuind ambele perechi de ochelari de care ar avea nevoie și nu va mai trebui să îi tot folosească ba pe nii, ba pe ceilalți. In plus, lentilele bifocale pot fi fotocromatice (heliomate) și așa se rezolvă și problema ochelarilor de soare. Vor avea ochii protejați față de razele UV dăunătoare, vor avea confort când se află afară, pot vedea să citească oricând pe ecranul telefonului sau o revistă la plajă.

 Pentru cine nu sunt bune lentile bifocale?

 Da, există și contraindicații. Având în vedere că folosirea lentilelor bifocale presupune mișcări ale capului pentru a privi printr-o zonă sau alta a lentilei, ele nu sunt indicate celor care au deja probleme cervicale sau le e greu să suporte acest gen de mișcări. De asemenea, pentru că mutatul rapid al privirii dintr-o zonă a lentilei în cealaltă (ceea ce reprezintă totuși o folosire incorectă a lentilelor) induce o oarecare amețeală, aceste lentile nu sunt tocmai bune pentru cei ce au deja o nesiguranță în mers, amețeala, stări de vertij.

 Cât costă o pereche de lentile bifocale?

Un răspuns rapid, ar fi că o pereche de ochelari cu lentile bifocale costă mai puțin decât cele două perechi de ochelari cu lentile monofocale pe care le înlocuiesc. Dar, ca la toate lentilele prețul depinde de performanța pe care o dorim de la lentilele noastre, de opțiunile pe care le adăugăm variantei de bază. Prin urmare, găsim  la ochelari.com perechea de lentile cu prețul cel mai mic, 159 lei, lentile bifocale din sticla organică (plastic) FT 28 Sferice 1.50 HMC Stoc, dar prețurile pot urca până pe la 1500 de lei. Factorii care influențează prețul pentru lentile bifocale sunt dioptriile noastre, materialul din care este făcută lentila, tratamentele aplicate, tipul de pastilă inserată, tehnologia folosită, dacă sunt sau nu fotocromatice, producătorul, etc.

Ce trebuie să știm când alegem lentile bifocale?

După ce am selectat tipul de lentile, adică lentile bifocale, va trebui să mai selectăm  caracteristicile care le definesc și spuneam că le influențează prețul:

  • alegem producătorul lentilelor, în măsura în care avem unul preferat
  • stabilim dacă vrem ca lentilele să fie incolore sau fotocromatice
  • alegem forma și tipul pastilei inserate. Aceasta poate fi cu margine curbă (CT) sau cu margine dreptă (FT), pastila rotundă (RS) sau o pastilă cât toată jumătatea inferioară a lentilei (E-line).
  • Alegem mărimea pastilei inserate (lățimea pastilei, care poate fi de 24, 28, 35 sau 45 mm). In mod obișnuit se folosește cea de 28 mm.
  • Grosimea lentilei este dată de indicele de refracție al materialului din care este făcută. Cu cât indicele de refracție e mai mare, cu atât lentila este mai subțire. Prin urmare, când avem dioptrii mari sau am ales o ramă fină, va trebi să alegem indecsi de refracție pe cat posibil mai mari, chiar cu costuri crescute.
  • Gradul de complexitate al lentilei: lentile sferice (pentru dioptrii obișnuite), lentile asferice sau chiar free form (pentru dioptrii peste +/-4, pentru a avea lentile mai subțiri, pentru a reduce efectul de mărire sau micșorare a ochiului, pentru o calitate optică bună și la periferia lentilei)
  • Setul de tratamente. Acesta este predefinit de către producător, care propune seturi mai simple sau mai complexe din care noi să alegem pe cel care răspunde cel mai bine nevoilor noastre.
  • Dacă am vrut ca lentilele să fie fotocromatice, să se întunece afară proporțional cu intensitatea luminii, va trebui să alegem culoarea, modelul, gradul de întunecare

 

De precizat că acești parametri se corelează automat și ne rămân disponibile doar acele variante care sunt în concordanță cu alegerile făcute deja. Deci putem jongla din butoane, putem anula tot și relua, putem face diferite combinații și mereu putem vedea cât costă perechea de lentile rezultată. Tot acest proces poate fi și interesant, chiar distractiv, dar este de mare ajutor când vrem să știm pe ce dăm banii, când vrem să optimizăm alegerile în directă legătură cu bugetul, când nu vrem să plătim opțiuni pe care nu le folosim.

Foarte important este să începem să alegem, să apăsam butoane, să citim ce explicații ne sunt oferite, să cerem ajutor specialiștilor magazinului dacă avem nevoie. Fiți însă siguri că nu e loc de greșeală, modulele de configurare au fost astfel concepute încât opțiunile greșite sunt inactive, dar și ca ele să vă dea posibilitatea să adăugați singuri ce vă trebuie și să rezultați cu lentile la prețul la care vă trebuie. În final, cineva vă va contacta telefonic, veți discuta pe marginea alegerilor făcute, iar comanda va pleca doar după ce este validată împreună cu dumneavoastră.

 Am primit coletul cu noii ochelari cu lentile bifocale. Și acum?

Acum va trebui să le acordați câteva zile de acomodare, va trebui să faceți efortul de a privi prin zona prin care e nevoie pentru a vedea bine la o anume distanță. Pe scurt, vrem să citim, privim prin partea de jos a lentilei. Vrem să vedem departe, privim prin partea de sus. Ne vom lămuri repede și vom face mișcările cuvenite fără să ne mai gândim la ele.

Acest articol trebuie să fie pentru presbiopi, pentru cei care au nevoie de mai multe perechi de ochelari, una pentru citit, alta pentru distanță. Pentru cei care