tipuri de lentile pentru presbiopi

Ce lentile ne vin în ajutor după 45 de ani?

 

Mulți știm deja cum e să nu mai vezi să citești de la o vreme, alții urmează să afle și sigur și-au văzut colegii, prietenii, părinții trecând prin chinurile acestei perioade. Nu mai vedem să citim, ne trebuie ochelari pentru asta, nu-i avem mai niciodată aproape, o adevărată bătaie de cap. Dar avem o consolare: nimeni nu scapă de asta, e ceva normal. Mai devreme sau mai târziu,  ochii noștri îmbătrânesc și focalizarea nu se mai face ca în tinerețe. Incepem să îndepărtăm scrisul tot mai tare de ochi ca să putem vedea ceva și ne dăm seama că inevitabilul s-a produs și trebuie să mergem la oftalmolog pentru un control.

Ieșim de acolo cu o prescripție de ochelari de citit. Am devenit presbiopi. Ne facem prima pereche de ochelari de citit și o așezăm strategic acolo unde avem nevoie mai mult de ei. Apoi vom mai face încă una ca să îi avem la îndemână și în altă parte. Cert e că e greu să nu se întâmple să avem nevoie de ei și să nu fie pe aproape, dar ne mai descurcăm o vreme. Apoi, pe măsură ce trec anii, dioptriile cresc și ne devine practic imposibil să trăim fără ochelari. Acum ei trebuie să fie permanent cu noi, ne gândim să îi legăm cu șnur și îi atârnam de gât. Aceasta e marea problemă a presbiopilor. Dar dacă deja purtăm și ochelari pentru distanță, atunci chiar este o provocare să tot luăm de la ochi o pereche de ochelari și să o înlocuim cu cealaltă. In funcție de activitățile noastre zilnice, e posibil să facem asta atât de des încât să ne fie afectată chiar calitatea vieții.

Dar există rezolvare, chiar mai multe soluții foarte bune. Știința lucrează mereu în favoarea noastră, lentilele progresează, permanent apar variante noi create tocmai ca să ne facă viața mai ușoară. Noi doar trebuie să știm de ele și să analizăm temeinic care ni se potrivește, de unde o comandăm, unde găsim prețul cel mai bun.

Lentilele bifocale sunt practic două lentile combinate: una cu dioptriile pentru distanță și alta, în partea inferioară, cu dioptriile pentru citit. Dacă avem nevoie de ochelari doar pentru aceste două zone, problema noastră este rezolvată, le purtăm continuu și avem permanent ambele perechi de lentile la ochi. În plus, le putem comanda să fie și fotocromatice ca să rezolvăm și nevoia de a avea ochelari de soare. Dacă nu ne trebuie ochelari pentru distanță, atunci în zona superioară a lentilei nu vom avea dioptrii și vom avea doar dioptriile pentru citit în partea de jos a lentilei. O dificultate poate fi dacă ne trebuie și să vedem bine la distanță intermediară, cum ar fi la monitorul calculatorului, de exemplu. In acest caz, ne-ar trebui altă pereche de ochelari pe care să o avem pentru această activitate.  Lentilele bifocale pot fi făcute și pentru anume zone de lucru, exact așa cum ne trebuie: de exemplu, pentru birou putem purta lentile bifocale cu zonă pentru citit și zonă pentru distanța intermediară.

Lentilele progresive de uz general, spre deposebire de lentilele bifocale, ne folosesc pentru toate zonele unde avem nevoie de corecție a vederii. Ele au pe suprafața lor și dioptriile pentru citit, și pe cele pentru vedere la distanță (dacă avem nevoie) și vedem bine și la distanța intermediară prin canalul de progresie dintre cele două zone. Lentilele progresive pot fi și fotocromatice și astfel vor deveni și ochelari de soare când e nevoie.

Acest tip de lentile este minunat când avem de văzut alterantiv, câte puțin, în toate zonele amintite. Dacă însă avem de lucrat multă vreme într-un anume loc unde folosim doar două din zonele de vedere bună, va fi înțelept să utilizăm lentile progresive specializate. Acestea nu mai au pe suprafața lor zona de vedere de care nu avem nevoie, făcând astfel loc pe lentilă pentru zonele de interes, mărind astfel gradul de confort al nostru la lucru. Mișcările capului vor fi mai reduse, poziția corpului mai corectă, oboseala ochiului aproape inexistentă.

Avem la dispoziție lentilele degresive (regresive), care au dioptriile noastre de citit în partea inferioară, iar, avansând înspre partea superioară, dioptriile se modifică până ajung la cele de care avem nevoie pentru a vedea la monitor. Deci vedem bine la citit și la calculator, nu și mai departe în încăpere, dar folosirea lor va fi foarte confortabilă.

Cu lentile progresive de interior vom vedea bine la citit și într-o zonă de câțiva metri în jur, zonele de vedere clară sunt largi, ceea ce îi face foarte utili și plăcut de purtat, dar doar în casă sau la birou. Pentru distanță, dacă e cazul, va fi nevoie de o altă pereche de ochelari.

Invers, cu zonă mare de vedere la distanță și zonă pentru distanța intermediară sunt lentilele progresive pentru condus, care rezolvă problemele specifice șofatului, dar fără a putea vedea și la citit.

Ca și la lentilele bifocale,  dacă nu ne sunt prescrise dioptrii pentru vederea la distanță, și pe cele progresive, zona corespunzătoare va fi plană, fără dioptrii. Marele avantaj este că vom avea la ochi, cât e ziua de lungă ochelarii de citit și vom putea vedea și la distanța intermediară (la calculator) fără să tot schimbăm ochelarii. In această situație, adiția fiind mică (diferența între dioptriile pentru citit și cele pentru distanță), lentilele progresive vor fi și foarte ușor de folosit și nu va fi nevoie de acomodare.

Dacă totuși suntem conservatori sau nu vrem să folosim soluțiile de ultimă oră, folosim una sau mai multe perechi de lentile monofocale pentru citit și pentru distanță și găsim calea să le avem permanent la îndemână ca să le punem la ochi după cum avem nevoie.

 

Ce avem de făcut?

 

Este deci evident că, analizând ce ne trebuie în funcție de prescripție, de obiceiurile noastre, de buget, găsim soluții potrivite nouă în așa fel încât să vedem bine, să ne fie ușor. Am văzut că avem de unde alege câte ceva pentru fiecare.

Ar mai fi problema costurilor: unele din aceste soluții sunt mai scumpe, dar important este să vedem cât anume costă aceste variante special pentr noi și nevoile noastre. Nu e cazul să ne ghidăm după ce exemple de prețuri aflate de la cunoscuți, acestea sunt considerabil influențate de dioptriile și parametrii personali și pretențiile fiecăruia. Util este să facem proria cercetare și se poate să constatăm cu surprindere că, de exemplu, de mult am fi putut să ne fi luat niște lentile progresive sau bifocale care să ne ușureze viața.

 

Deci cât costă aceste tipuri de lentile?

 

Dacă alegem să purtăm doar lentile monofocale, acestea au prețuri începând de la 70 de lei perechea. Dacă însă vrem să folosim lentile multifocale trebuie să știm că prețurile lentilelor bifocale încep de la 150 de lei, iar ale lentilelor progresive încep de la 400 de lei, fie ele de uz general (preț lentile progresive), lentile degresive sau lentile progresive de interior. Acestea sunt prețurile minime, dar pe măsură ce parametrii vizuali și nevoile noastre se îndepărtează de standard, pe măsură ce adăugăm performanță lentilelor noastre (calitate, tratamente mai sofisticate, etc)  prețurile pot ajunge la mult mai mult.  Exemplele prezentate sunt cele de la ochelari.com, trebuie ținut cont însă că locul de unde cumpărăm contează pentru că prețurile lentilelor variază foarte mult de la un magazin la altul.

Așa că e bine să vă faceți propriile calcule, să intrați în magazin și să vă configurați lentilele așa cum vă doriți și să vedeți cât ar costa fiecare variantă care vi s-ar potrivi. Puteți face asta în magazinul de optică pe care îl știți în cartier, dar mult mai ușor, mai relaxat va fi să faceți simulările în magazinul online pentru că acolo puteți petrece oricât timp aveți nevoie ca să va lămuriți pe deplin, din confortul casei sau de oriunde vă aflați. La ochelari.com aveți toate mijloacele să alegeți, să adăugați opțiuni, să le îndepărtați, văzând permanent cum afectează acestea prețul final și având la fiecare etapă toate explicațiile necesare la îndemână. Sigur că puteti oricând cere ajutorul specialiștilor pentru îndrumări, sfaturi sau pentru a clarifica lucruri.  Si sigur că puteți verifica dacă prețurile la ochelari.com sunt atât de mici cum spunem.

Apoi comandați-vă unde credeți ochelarii, numai să faceți în așa fel încât să vedeți bine, să vă fie confortabil și să vă simțiți ca în tinerețe purtându-i.