Livrari gratuite pentru comenzi peste 200 Lei | Retur in 15 zile | Plata in rate cu card de credit  - pana la 6 rate

Telefon: 0724 081 880, 0722 378 070 Email: office@ochelari.com        Unde ne gasiti

Suport Clienti | Contul Tau | Intra in cont |

   Cum alegem lentilele progresive

   Lentilele progresive sunt lentile multifocale (care au zone cu mai multe dioptrii pe suprafata lor) destinate presbiopilor. Pentru acestia – este vorba de cei care, datorita inaintarii in varsta, nu mai vad bine aproape  -  reprezinta cea mai comoda solutie de a purta in permanenta o singura pereche de ochelari.

   Pe o lentila progresiva avem practic patru zone importante:

   In zona superioara avem dioptriile potrivite vederii la distanta

   In zona inferioara avem dioptriile potrivite zonei de aproape

   Cele doua zone sunt unite de un canal de progresie ingust (cativa mm!), care cuprinde mai multe dioptrii – care cresc treptat de la dioptria de distanta la cea de aproape.

   Datorita constrangerilor tehnologice (se face trecerea de la o zona a lentilei cu o curbura mai mica la una cu o curbura mai mare) in lateralele canalului de progresie apar aberatii – asa numitul astigmatism de suprafata.

   Ca modele de design ale lentilelor, avem desenul de mai jos:

   design lentila progresive

    

                                                                                                                                     Fig 1.

   In functie de dispunerea aberatiilor pe suprafata lentilei avem doua grupe principale de lentile progresive: lentile cu design hard si cu design soft. Designul hard ofera zone mai largi la distanta si aproape, insa zona intermediara mai ingusta, pe cand designul soft echilibreaza toate zonele intre ele.

   De mentionat ca in ultimii ani se produc lentile cu un design combinat si, in functie de specificul destinatiei lentilelor (activitatilor desfasurate de purtator), se poate favoriza o anumita zona.

   Este foarte important de stiut faptul ca, atunci cand vorbim despre lentilele progresive, daca se alege un design care favorizeaza o anumita zona (se mareste acea zona), celelalte doua zone vor suferi (se vor micsora).

   Deci avem de a face cu un vesnic compromis in functie de marimea unei zone sau alta.                

   O  marime in functie de care ne alegem lentilele progresive  este aditia. Aceasta este valoarea diferentei intre dioptriile sferice de aproape si cele de distanta. Intotdeauna valorile dioptriilor de aproape sunt mai mai decat cele de distanta.  Puteti citi mai multe despre asta aici

    La lentilele progresive cu acelasi design, atunci cand se schimba aditia (cand creste), se modifica si marimea zonelor in functie de marimea acesteia (practic pe aceeasi lentila, se trece la o curbura si mai mare a dioptriei de aproape). Cu cat aditia creste, cu atat se micsoreaza zonele de vedere ale lentilelor.

    Deci, cu cat inaintam in varsta si cresc dioptriile de aproape (prin urmare si aditia), cu atat se micsoreaza zonele de vedere pe lentilele cu acelasi design, ca in desenul de mai jos.

    Aditia lentile progresive

                                                                      Fig. 2

    

   Fiecare producator propune mai multe tipuri de lentile, cu diferite performante. Diferentele intre ele sunt date de marimea zonelor de vedere, de tipul de design adaptat diferitelor activitati (spre ex lentilele pentru soferi sunt diferite de cele pentru profesori), dar si de tehnologiile incorporate (pentru diminuarea efectului de swim, pentru vederea binoculara, pentru individualizarea conform parametrilor fiziologici)

   In general sunt cam 5-6 trepte de calitate pentru fiecare producator.

   Cand alegem lentilele potrivite suntem atenti la:

   • Marimea aditiei (diferenta intre dioptria sferica de aproape si cea de distanta)

   -          Un presbiop tanar, cu o aditie mica –  0.50, 0.75, 1.00 are de ales intre lentilele progresive de de inceput de gama (dar pot alege orice treapta) si lentilele monofocale cu aditie (digitale – vezi aici)

   -          Pentru o aditie medie  –  1.25, 1.50, 1.75 se pot alege lentile cu un design superior - de obicei treapta mai mare ca doi

   -          Pentru aditii mari (>+2.00), zone mai largi ale vederii intermediare e bine sa ne gandim la treptele trei, patru sau cinci

   Trebuie sa tinem minte ca, atunci cand trebuie sa schimbam lentilele fiindca a crescut dioptria de aproape (statistic, dioptriile de aproape cresc cam cu 0.5 dioptrii la 3-4 ani), daca o sa alegem acelasi design, zonele de vedere se vor diminua – ca in fig. 2. Deci lentilele nu vor fi dintr-odata mai proaste, ci zonele de vedere vor fi mai mici din cauza cresterii dioptriilor de aproape.

   In acelasi timp exista posibilitatea ca intre timp  tehnologia sa fi avansat iar producatorii sa aloce pentru o treapta tehnologia care pana deunazi era alocata treptei imediat superioare. De aceea este bine sa verificati intotdeauna ce versiune de design ati purtat si ce versiune a acelui design vi se ofera.

   • Marimea astigmatismului

   -         Pentru valori mari ale dioptriilor cilindrice este bine sa alegem lentile cu design atoric  – incepand cu treapta trei

   • Diferente de dioptrii intre cei doi ochi

   -         Pentru o aditie medie, insa cu diferente de dioptrii intre cei doi ochi, este bine sa alegem lentile cu tehnologie binoculara incorporata – de obicei treptele patru sau cinci

   • Diminuarea efectului de swim

   -         Atunci cand miscam capul, apare efectul de valuri pe suprfata lentilei, insa in special in zonele cu aberatii – in general alegem minim treapta patru

   • Vedere mai buna pe inserat

   -        Se tine cont de dimensiunea pupilei  si sunt disponibile in general cu treapta trei

   • Tipul de activitati desfasurate si stilul de viata

   -         Lentilele progresive nu sunt cele mai “prietenoase” pentru utilizatorii intensivi ai calculatorului. Asta pentru ca monitorul unui calculator este situat la o distanta de 70-80 cm, distanta care este corespunzatoare zonei intermediare de pe suprafata lentilei, adica cea mai ingusta. Pentru asta trebuie sa alegem lentile cu design superior si putem sa ne gandim si la lentile progresive de interior sau degresive.

   • Bugetul fiecaruia

   -         Daca ne permitem, putem sa alegem de fiecare data un design superior, care ne ofera performante superioare datorita tehnologiilor incorporate.

    

   Sugestiile de mai sus nu includ neaparat ultimile tehnologii propuse de producatori, ci se doresc a fi un sprijin pentru cei cu cunostinte minime in domeniu.

   Lentilele pe care vi le propunem noi pe site in ordinea crescatoare a designului, pe fiecare producator, sunt:

   ESSILOR

   HOYA

   ZEISS

   Rhein Vision

   Varilux New Liberty New Edition

   Amplitude TrueForm

   Light 3D

   Facile

   Varilux Liberty 3.0

   Summit Pro/CD TrueForm

   Precision Pure

   Innovator

   Varilux Comfort 3.0

   Balansis

   Precision Plus

   Camber

   Varilux E Design

   LifeStyle 3i

   Precision Superb

    

   Varilux Physio 3.0

   LifeStyle 3i

   Individual 2

    

   Varilux X

   MyStyle V+

    

    

   Pentru Condus

    

    

    

   Progresiv EyeDrive

   Progresiv EnRoute

   DriveSafe

    

    

    

   DriveSafe Individual

    

   Pentru purtatorii de lentile de contact

    

    

    

    

    

   EnergizeMe

    

    

   Montajul lentilelor progresive este foarte important. Marcajul pupilelor trebuie sa se faca de catre un specialist (trebuie sa ne gandim ca pupila trebuie sa parcurga o traiectorie pe un canal destul de ingust).

   Daca doriti sa verificati preturile si sa alegeti o lentila progresiva, vedeti aici

   Lentile Progresive

   Cum aleg lentile progresive

   Lentile progresive Essilor

   Lentile progresive Hoya

   Lentile progresive Zeiss

   Lentile progresive Rhein

   Lentile progresive Varilux

   lentile progresive