Livrari gratuite pentru comenzi peste 200 Lei | Retur in 15 zile | Plata in rate cu card de credit  - pana la 6 rate
NR. TELEFON: 0724 081 880, 0723 309 480 Suport Clienti | Contul Tau | Intra in cont |

  Designul lentilei face referire la:

  - Lentile sferice

  - Lentile asferice

  Diferenta principala dintre o lentila asferica si una sferica este ca o lentila sferica are o curba de forma unei mingi de fotbal,  pe cand o lentila asferica are o curba alungita ca o minge de rugby. Asadar, daca in cazul unei lentile sferice curba este continuu uniforma, cu o raza constanta a curburii, in cazul unei lentile asferice, aceasta curba isi schimba forma si nu are aceeasi raza de curbura pe toata suprafata (in general sunt suprafete care provin dintr-o sectiune a unui con)

   

     lentila sfericalentila asferica

  De ce se foloseste un design asferic:

  - pentru a corecta aberatiile de sfericitate

  - pentru a premite realizarea unei lentile mai plate, imbunatatind astfel estetica lentilei

  - lentila este mai subtire si mai usoara

  - este mai usor de montat in rama

  - rezulta o lentile cu optica progresiva

  Cand sunt recomandate lentilele asferice:

  - Pentru lentilele pe plus, lentilele asferice pot fi recomandate pentru dioptrii mai mari de +3.00. Trebuie amintit ca, pe masura ce rama este mai mare, valoarea dioptriilor pentru care se recomanda lentile asferice scade.

  - Pentru lentilele pe minus, recomandarea ar fi pentru lentilele cu dioptrii mai mari (in modul) de -3.50.

  - pentru persoane care au diferente mai mari de 2.00 dioptrii intre cei doi ochi

  - pentru copii cu sensibilitate la look-ul lor (lentile groase)

  - pentru persoane in varsta - datorita greutatii reduse

  - pentru purtatorii de lentile de contact care evita lentilele groase

   Pe site veti gasi in categoria "LENTILE" un filtru in partea stanga denumit "DESIGN LENTILA", cu ajutorul caruia puteti face mai usor o selectie.

  Consideratii mai tehnice:

  Designul asferic propune controlul a trei lucruri importante la o lentila: aberatiile de sfericitate, distorsiunile si astigmatismul

   1. Aberația de sfericitate este diferența de refracție între centrul și periferia lentilei, astfel razele marginale sunt refractate mai mult decât cele paraxiale. Dupa cum se vede in desenul de mai jos, lentila perfecta (lentila de sus), focalizeaza toate razele intr-un singur punct pe axa optica pe cand lentila reala cu suprafete sferice suferă de aberaţie de sfericitate: focalizează razele mai aproape dacă ele intră în lentilă printr-un punct îndepărtat de axa optică şi mai departe dacă acestea intră prin apropierea axei. De aceea lentila nu are un focar perfect definit. Prin designul asferic se corecteaza forma catre marginea lentilei eliminandu-se aberatiile.

  aberatie sfericitate

  2. Distorsiunile apar cand, privite prin lentila, liniile drepte ale unui obiect apar curbate. În funcție de sensul abaterii de la liniaritate, imaginea unui dreptunghi va căpăta o formă fie de „butoiaș”, fie de „pernă”. Fiindca in cazul designului asferic puterea lentilei scade catre margine, fenomenele sunt reduse sau eliminate

  3. Astigmatismul consta in producerea unei imagini de forma unei linii pentru un punct din afara axei optice. În mod ideal imaginea unui punct luminos trebuie să fie tot un punct. În practică, lentilele reale nu au o formă perfectă, și deci imaginea unui punct este o pată luminoasă cu atat mai mare cu cat efectul e mai puternic. Prin reducerea puterii catre margini designul asferic rezolva problema astigmatismului

   Pentru lentilele asferice cu plus - curba anterioara se aplatizeaza catre marginea lentilei. Pe masura ce lentila se aplatizeaza suprafata posterioara se apropie de cea frontala. In acest mod se reduce marirea si se obtine un aspect natural. Micsorarea grosimii la centru inseamna mai putin material utilizat si prin urmare lentila devine mai usoara. In acelasi timp se reduce si efectul de perna.

  In cazul dioptriilor mari cu plus purtatorul trebuie sa priveasca in centrul lentilei pentru o vedere buna. Designul asferic minimizeaza erorile, astfel incat pacientul poate privi in jur fara a intoarce capul

    Pentru asferice cu minus -curba anterioara coboara mai abrupt catre marginea lentilei. Astfel marginea lentilei devine mai ingusta ceea ce reduce greutatea si ii confera un aer mai natural. In acelasi timp se reduce si efectul de butoi.

   

  design asferic

  Prin combinatia design asferic si indice mare de refractie se poate reduce foarte mult grosimea lentilei.

  Pentru dioptrii mici designul asferic nu ofera schimbari majore, insa poate oferi experienta unei vederi mai clare pe toata suprafata lentilei, nu numai in centrul optic.