doamna poarta lentile progresive

Tipuri de lentile progresive, diferite pentru nevoi diferite

 

Nu mai e chiar un lucru neobișnuit, știm despre lentilele progresive și ele sunt din ce în ce mai folosite. Oamenii au început șă știe cât de utile sunt, prețurile au devenit mai accesibile, modul de alegere și execuție s-a perfecționat și, prin urmare, rata lor de succes este deja foarte mare (la ochelari.com peste 95% din cei care au comandat se folosesc mulțumiți de ochelarii lor)

 

Doar o scurtă recapitulare despre lentile progresive în general

Lentilele progresive sunt cele care ne ajută să vedem bine și la citit, și la distanță, dar și la câteva zeci de centimetri (distanța intermediară). Aceasta este posibilă pentru că în ultimele zeci de ani tehnologia a reușit ca, pe suprafața aceleiași lentile să se afle dioptriile corespunzătoare fiecărei distanțe unde avem nevoie de ajutor pentru a vedea bine. E drept că aceasta implică și existența în lateralele lentilei a unor zone cu distorsiuni, a căror mărime depinde de dioptriile noastre, de diverși parametri ai feței și ai ramei, de cât de performant este modelul de lentile progresive ales. Aflăm mai multe despre lentile progresive aici

 

Avantajele lentilelor progresive?

Evident cel mai mare plus este că îi purtăm în locul a două sau mai multe perechi de ochelari pe care ar trebui să la punem la ochi în funcție de activitatea desfășurată. Putem alege să fie și fotocromatice și atunci vor înlocui și ochelarii de soare, chiar când e cazul să îi purtăm.

 

Dezavantajele lentilelor progresive?

Purtarea lor, privitul prin diversele zone de pe lentilă, implică mișcări ale capului. Existența zonelor cu distorsiuni prin care nu se mai vede bine, face ca, dacă mutăm privirea prea repede dintr-o zonă în alta, să amețim. Aceste efecte neplăcute dispar după câteva zile, când marea majoritate a purtătorilor se obișnuiesc și execută miscările necesare corect și fără să se mai gândească la ele. Totuși, lentilele progresive nu sunt recomandate celor care au probleme de sănătate legate de miscările capului sau de vertij sau nesiguranță în mers.

 

Tipuri speciale de lentile progresive

Având în vedere modul în care funcționează acest tip de lentile și dezavantajele lor, producătorii au proiectat lentile progresive care să fie dedicate exact unui anume tip de activități, ca să aibă, prin urmare, zone de vedere clară mai largi. Aceast avantaj a fost posibil favorizând zonele de vedere necesare, în defavoarea celei de-a treia zone, care a fost practic exclusă.

Lentile degresive

Lentilele degresive sau regresive sunt un tip special de lentile gândit pentru a vedea bine la citit și la distanța intermediară. Spre exemplu, ele sunt perfecte pentru cei ce trebuie să vadă la monitorul calculatorului și la hârtiile de pe masa de lucru. In acest fel, zonele corespunzătoare de pe lentilă pot fi mult mai mari, dar zona de vedere la distanță lipsește. Folosirea lentilelor va fi mult mai ușoară, mai confortabilă, va necesita mișcări mai reduse ale capului, dar pentru a vedea dincolo de monitor va fi nevoie de alți ochelari.

 

Lentile progresive de interior

In cazul lentilelor progresive de interior, zona corespunzătoare vederii la citit este mare,  iar dioptriile se modifică treptat până la dioptriile necesare pentru vederea la calculator și la câtiva metri depărtare (1, 2, 4m) în partea superioară a lentilei. Prin urmare, ele sunt dedicate celor care petrec multi timp la interior, au nevoie să vadă bine aproape și în apropiere și beneficiază de zone largi de vedere clară pentru aceste nevoi. Zona de vedere la distanță este și în acest caz exclusă, pentru a face loc mai mare pe lentilă zonelor de interes.

 

Lentile progresive pentru condus

Aceste lentile progresive speciale au fost concepute pentru a avea zone de vedere clară potrivite pentru cei conduc mașina: vederea bună la distanță și în zona intermediară, unde se află  instrumentele de bord, iar zona corespunzătoare cititului lipsește. 

Deci, în funcție de activitățile pe care le avem, putem alege ce tip de lentile progresive ne sunt mai potrivite. Specialiștii ne îndeamnă să purtăm lentile progresive de uz general, dar, când avem avem de petrecut mai mult timp într-una din situațiile potrivite cu lentilele specializate, să profităm de faptul că/ acestea sunt mai confortabile. Lentilele specializate au mai puține din dezavantajele lentilelor de uz general datorită zonelor de vedere clară mai mari, dar sunt potrivite strict pentru ce au fost gândite. In afara zonei respective de lucru, va trebui să folosim o ală pereche de ochelari.

Constatăm că avem o gamă din ce în ce mai largă de tipuri de lentile din care să ne alegem pe cele care ne sunt folositoare, cu condiția să ne informăm, să știm de existentța lor, de avantaje si dezavantaje. Totodată trebuie să vedem cam cât costă ca să știm în ce măsură ni se potrivesc din punctual ăsta de vedere. La ochelari.com putem face asta foarte ușor: alegem tipul de lentile pe care îl dorim, apoi selectăm cât mai multe din caracteristicile lentilelor (producător, grosimea lentilei, setul de tratamente de care avem nevoie, materialul lentilei). Avem explicații la fiecare ca să știm de ce și cum să facem o alegere sau alta și putem discuta pe chat sau telefonic cu specialiștii. Ne vor fi prezentate doar acele configurații care corespund cererii noastre, vom vedea prețurile și vom putea alege ce ne convine. Vom putea să modificăm opțiunile și să vedem cum aceseta influențează prețul. In acest fel, comanda finală va fi exact ce ne trebuie la prețul pe care suntem dispuși să îl plătim.