ochelari de condus

 

Ochelari pentru condus, ochelari care ne cresc confortul la volan

 

Toți cei care conduc mașina știu ce supărătoare poate fi câteodată lumina soarelui sau cum pot fi de deranjante miile de luminițe noaptea, mai ales dacă plouă. Fie că sunt drumuri scurte, fie că am plecat în călătorii mai lungi, e normal să ne dorim să avem confort vizual la volan. Iar șoferii profesioniști știu cel mai bine cum stau lucrurile.

 

La ce ne referim când vorbim despre ochelari de condus?

Poate că mulți am auzit că există niște ochelari pentru condus care promit minuni în ceea ce privește vederea bună la volan.

Trebuie spus din capul locului că despre acei ochelari cu lentile galbene părerile sunt împărțite, dar se pare că ei nu folosesc la altceva decât să facă mai bun contrastul pe vreme mohorâtă sau la amurg, iar în restul timpului nu prea ajută, dacă nu cumva fac mai mult rău.

 

Să vedem despre ce e vorba cu acești ochelari de condus.

 

Important este ce nevoi vizuale avem și ce ne dorim de la perechea noastră de ochelari de condus. Putem să avem lentile care, prin modul în care au fost proiectate și prin tratamentele care le sunt aplicate, reduc reflexiile și ne fac condusul mult mai plăcut. Dacă ne dorim să avem lentile colorate, putem avea ochelari de condus care să rezolve și această problemă.

Toți producătorii de lentile au în portofoliu o gamă de lentile gândite special pentru condus, cu diferite opțiuni pe care trebuie să le alegeți după dorință.

 

Dacă nu avem nevoie de ochelari de vedere…

 

Dacă nu avem nevoie de ochelari de vedere, e foarte simplu: probabil ne trebuie doar ochelari de soare, dar numai ziua. Noaptea va fi nevoie să vedem cât mai bine, deci niște lentile colorate nu ne vor ajuta deloc, ba chiar dimpotrivă. Ochelarii de soare ar fi bine să aibă lentilele polarizante pentru a reduce reflexiile în plan orizontal. Pentru a fi siguri de calitatea lentilelor folosite, aveți grijă să îi achiziționați din magazine de specialitate, unde acest lucru este neîndoielnic. Nu uitați că lentilele sunt cele care vă protejează ochii, nu logo-ul unui producător celebru pentru care plătiți mult. O variantă sigură poate fi să vă comandați într-un magazin de optică ochelari cu lentile colorate polarizante, montate chiar de producătorul de lentile care va și garanta calitatea lor optică.

 

Când purtăm ochelari de vedere…

 

Dacă sunteți purtători de ochelari pentru a vedea bine la distanță și vă doriți și ochelari de soare care să vă ajute să aveți confort la volan, purtați…

  • rame de ochelari cu clip-on. Acestea au una sau mai multe rame suplimentare care pot fi atașate magnetic de rama principală care are montate lentilele dumneavoastră de vedere la distanță. Aceste rame au o mulțime de forme și culori, pentru femei sau bărbați, sunt ușoare și fine, iar rama suplimentară poartă lentilele colorate care transformă ochelarii dumneavoastră în ochelari de soare când simțiți nevoia. Unele modele au chiar un set de 4 rame: una cu lentile de soare obișnuite, alta cu lentile de soare oglindă (mirror), una cu lentile galbene pentru condus pe vreme mohorâtă si ce-a de-a patra cu lentile cu protecție pentru lucrul la calculator.
  • ochelari de soare cu dioptrii pe care îi țineți în mașină și îi folosiți când conduceți și vă deranjează soarele.
  • Dacă nu vi se potrivește niciuna din variantele de mai sus, o soluție ar fi să aveți în mașină o pereche de ochelari de soare fit over cu lentile polarizante pe care să îi puneți pur și simplu peste ochelarii de vedere doar pentru a vă proteja de reflexiile neplăcute ale soarelui sau de lumina prea puternică. Nu îi purtați însă pe timp de noapte, atunci veți avea nevoie de cât mai multă lumină ca să vedeți cât mai bine.

 

Dacă sunteți purtători de ochelari pentru a vedea bine la distanță și vă doriți niște ochelari pentru condus cu calitățile necesare pentru a conduce mașina cu plăcere, trebuie să vă comandați lentile cu dioptriile dumneavoastră, dar care sunt special gândite pentru asta. Ele sunt astfel proiectate și au tratamente care reduc reflexiile pe lentilă, atenuează luminile de pe șosea și din laterale, reduc solicitările ochilor șoferului, cresc contrastul, absorb razele infraroșii, etc. Dumneavoastră trebuie să o alegeți pe cea care vi se potrivește cel mai bine:

 

  • lentile monofocale pentru condus proiectate pentru confortul vizual la volan și cu tratamente speciale pentru condus, care au capacitatea să reducă reflexiile luminii pe lentilă și să crească contrastul. Seturile de tratamente concepute pentru condus sunt, de exemplu, StreetLife de la Essilor, Prodrivo de la Rhein Vision, Enroute de la Hoya, Solitaire Protect Road de la Rodestock, DriveSafe de la Zeiss, Night drive de la Nikon.
  • Purtați ochelari cu lentile fotocromatice speciale pentru condus, care se întunecă și în mașină, cum ar fi Transitions Xtractive StreetLife de la Essilor. Reamintim că, din cauza faptului că parbrizul mașinii este conceput să împiedice pătrunderea razelor UVB către ochii șoferului, majoritatea tratamentelor fotocromatice ale lentilelor nu se închid la culoare în mașină.
  •  

Dacă purtați ochelari pentru a vedea bine la distanță și ați devenit și presbiopi (vă trebuie ochelari de citit), o pereche de lentile progresive vă va ajuta să vedeți bine la toate distanțele, fără să schimbați mereu ochelarii de la ochi. După cum știm (dacă vrem să aflăm mai multe, citim aici), pentru a reuși performanța de a avea mai multe dioptrii pe aceeași lentilă, în lateralele acesteia apar zone cu distorsiuni, prin care nu se vede la fel de clar. Ca să folosim acest tip de lentile la volan, va trebui să învățăm să nu mișcăm brusc privirea dintr-o parte în alta.

Pentru a înlătura  aceste neajunsuri, producătorii de lentile au creat lentile progresive specializate pentru anume activități, astfel încât să poată face zonele de vedere clară cât mai mari exact pentru ce are nevoie utilizatorul lor. In cazul conducătorilor auto, niște lentile progresive pentru condus au zona largi de vedere la depărtare și la distanțe intermediare, acolo unde se află instrumentele de bord. Zona de citit, însă, este exclusă, nefiind necesară, tocmai pentru a face loc mai mare pe lentilă pentru zonele esențiale acestei activități.

 

 

In concluzie, analizați ce credeți că vi se potrivește, intrați pe site și simulați-vă lentilele special pentru dumneavoastră, vedeți cât costă și de ce, verificați ce anume puteți alege ca să vă încadrați în buget. Acesta este unul din avantajele magazinului online ochelari.com, că puteți încerca fel de fel de variante până vă lămuriți care vi se potrivește cel mai bine. Al doilea este prețul, dar va trebui să nu ne credeți pe noi, ci să verificați și să comandați atunci când v-ați asigurat de acest lucru.