lentile de plastic lentile de sticla

Lentile de plastic sau lentile de sticlă când e vorba despre ochelarii noștri?

 

Poate că e chiar prima întrebare pe care ne-o pune opticianul când vrem să comandăm ochelari. Poate știm deja sigur ce vrem sau poate ne ajută opticianul cu propria lui părere și alege dumnealui ce crede că e mai bine pentru noi.

 

Dar ce ar trebui să știm noi despre lentile de plastic, lentile de sticlă?

Primele lentile au fost făcute din cristale șlefuite, atunci când oamenii au observat efectul de mărire al acestora. Apoi au fost înlocuite cu cele de sticlă și, evident perfecționate din ce în ce mai mult, pe măsură ce știința avansa. Apoi, când în viețile oamenilor a apărut materialul plastic, a fost doar un pas până la a înlocui și obișnuitele lentile de sticlă. In prezent, lentilele de plastic (numite din sticlă organică) sunt din ce în ce mai des folosite. Ceea ce nu înseamnă că nu mai e bine să folosim lentile de sticlă, ci doar  să știm ce au bun sau rău unele și celelalte.

 

Avantaje și dezavantaje lentile de plastic, lentile de sticlă

In portofoliile producătorilor de lentile găsim mai multe variante de lentile din plastic. De ce? Răspunsul e simplu: pentru că acest material e mai versatil, mai ușor de prelucrat și de montat pe ramele de ochelari, suportă mai multe tratamente aplicate.

Când vine vorba însă de rezistența lentilei la diverși factori agresivi, aflăm că niște lentile de sticlă își vor păstra aspectul frumos mai ușor și mai multă vreme. Aceasta se datorează rezistenței mult mai mari la zgâriere. Iar zgârierea lentilei este un motiv foarte des întâlnit pentru care își schimbă oamenii lentilele, chiar dacă nu li s-au modificat dioptriile. Dar, dacă ne gândim la rezistența la lovituri, în acest caz sunt mai bune lentile de plastic pentru că se sparg mai greu și, chiar dacă s-ar întâmpla așa ceva, pericolul pentru ochi e mai mic. Rezistența la căldură pentru lentile de sticlă este considerabil mai mare, ele nu vor fi afectate dacă le supunem unor temperaturi mai mari decât în mod obișnuit.

O problemă serioasă pentru purtătorii de ochelari este greutatea lentilelor. Niște lentile care ne apasă greu pe nas sunt neplăcute oricui, dar e mult mai dificil pentru cei cu o sensibilitate specială a pielii sau cei cu nasul subțire și se agravează la cei mai în vârstă La aceleași dioptrii, lentilele de plastic vor fi mai ușoare decât cele de sticlă. Dacă avem și dioptrii foarte mari, această situație va cere lentile de plastic pentru a putea avea ochelari cât mai confortabili și mai estetici.

In direct legătură cu greutatea, trebuie să ne gândim și la grosimea lentilelor noastre. Dacă avem dioptrii mari, va fi necesar să alegem lentile cu un indice de refracție mai mare pentru ca lentilele să fie mai subțiri, să poată fi montate pe rame fine. Dar, la indecși de refracție mari, apar reflexii de culoare pe lentilă, iar oamenii nu ne mai vor vedea ochii, ci reflexia lor în lentilele noastre, ambele probleme fiind destul de neplăcute. Pentru a le diminua, trebuie să folosim un tratament antireflex, atât la lentile de plastic, cât și la lentile de sticlă. Totuși, exista lentile de plastic special (policarbonatul, de exemplu) care, chiar și la un index de refracție superior, au aberațiile cromatice relativ mici. Trebuie spus și că indicele de refracție maxim pentru lentile de sticlă este 1.74, pe când cele de plastic ajung și la index 1.9.

 Avem și unele constrângeri legate de rama pe care montăm lentilele: dacă vrem să purtăm rame pe fir, pe capse sau șurub, atunci va trebui să alegem lentile de plastic pentru că acestea suportă acest tip de montaj,

In ceea ce privește prețul, în general este mai mic pentru lentile de sticlă, la aceleași caracteristici.

 

Deci, lentile de plastic sau lentile de sticlă?

Răspunsul depinde de ce ne dorim și, mai ales, de ce avem nevoie.

Dacă e vorba despre lentile pentru copii, pentru oameni care desfășoară activități în care este posibil să fie loviți, atunci trebuie să alegem lentile de plastic.

Dacă avem o meserie sau un hobby care implică folosirea lor în mediu cu mult praf sau cu temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, atunci lentile de sticlă sunt soluția potrivită.

Dacă rama pe care le montați este foarte fină sau chiar fără cadru, parțial sau total, va trebui să folosiți lentile de plastic.

Dacă nu vreți să cheltuiți mult pentru ochelarii dumneavoastră, puteți alege lentile de sticlă. Dacă însă vă doriți tratamente complexe aplicate lentilei, acestea vor fi disponibile doar pentru lentile de plastic.

 

Ce vă sfătuim noi?

După ce ați citit cele de mai sus și știind ce vă trebuie dumneavoastră, intrați în secțiunea ‘lentile’ de la ochelari.com și configurați-vă lentilele așa cum vă doriți și în concordanță cu bugetul. Indiferent că vreți lentile monofocale, lentile progresive sau lentile bifocale sau orice alt tip de lentile specializate,  alegeți ce credeți, adăugați opțiuni (veți observa că aplicația nu vă va lasă să selectați opțiuni incompatibile) și înlăturați-le și vedeți cum se schimbă prețul final. Așa veți decide ce e bine să păstrați și ce nu dintre toate variantele posibile. Evident, citiți explicațiile pentru fiecare alegere sau contactați specialiștii oricând aveți nevoie de o lămurire sau un sfat.

Vreți să comandați și ramele și să primiți acasă ochelarii gata de purtat? Găsiți în magazin mii de rame ce pot fi selectate după dorințe și probate online. In acest caz, montajul lentilelor pe rame va fi gratuit.

In final, veți fi ales exact ce vi se potrivește din toate punctele de vedere. Chiar și atunci, nu vă faceți griji că nu ați ales bine, nicio comandă nu pleacă de la ochelari.com fără a fi verificată de specialiștii magazinului și validată cu clientul.